Сервис

„Потисје – Бечеј“: Нови ауто подизач камион

Комунално предузеће „Потисје-Бечеј“ доо, као што је то још у децембру најављено је набавком последњег. петог по реду, новог камиона завршило ову фазу обновљања возног парка. Нови камион подизач који је прошле недеље стигао у предузеће је део остварења дугорочног плана да се у потпуности замене стара возила која су преузета још 2017. године док је још сада мањински партнер управљао овим предузећем, а од када је Општина Бечеј преузела газдовање у фирми.

На свечаном уручењу кључева радницима који ће камион користи и возити директор „Потисје-Бечеј“ доо, Золтан Фејеш је говорио о инвестицијама у овом предузећу, како у претходних неколико године тако и у наредном периоду.
„Овим камионом ми завршавамо циклус набавке опреме возила за сакупљање смећа, ово нам је ауто подизач. Претходни камион који смо користили је из 1986. године и стар је 35 година и недавно је био на оправци па смо чекали три недеље да се направи део јер више нема да се купе резервни делови за њега. Кад завршимо овај циклус регистрацијом овог новог камиона кренуће нови циклус улагања. У плану нам је, пре свега, затварање депоније, прављење трансфер станице, то све мора да се уради до краја следеће године. Тај нови циклус улагања коштаће око милион евра. Од кад је ово руководство, ми смо у Потисје уложили око 800.000 евра што из сопствених средстава што из донација, и то без овог сада камиона. Врло брзо ћемо достићи и цифру од милион евра. У возила смо уложили 48.000.0000 динара, 1.700.000 динара у опрему, у контејнере на депонији негде око 2.6 милиона, 7 милиона у опремање депоније, у рачунаре и видео надзор 1.5 милион, намештај и опрема 1.5 милион.

Нека од тих средстава смо добили и из донација: за контејнере око 50 хиљада евра, један камион који је дошао 2018. године смо добили у оквиру пројекта преко конкурса ГИЗ-а и у том пројекту смо имали и подршку локалне самоуправе. Ми смо сада најбоље опремљено комуналано предзеће за обављање ових послова у Србији.

Када смо 2016. године преузели предузеће затекли смо четири камиона просека старости 19.5 година. Ја сада кад одем у пензију и дође нови директор његов најстарији камион биће 4.5 година, то ипак нешто значи. Сад то већ може да иде и да се мења чим напуни 5 година тако да онај камион што је 2017. године купљен биће замењен старо за ново јер још ће за њега моћи да се добије нека пристојна сума и неће требати толико пара да се доплати за нови камион и тако редом.Трошкови одржавања старих возила у 2016. године били преко 6.5 милиона динара, камиони су били често на оправци па смо из Новог Бечеја позајмљивали камионе, имали смо чак из Ниша овде половни камион на тендеру што смо добили да можемо да извршимо посао, подизач смо доносили из Ирига, из Зрењанина, људи су радили ноћу да би могли да им вратимо на време. То смо сада превазишли и то су сад већ стари проблеми који се врло брзо заборављају.“ рекао је Фејеш.

Сви камиони су набављени на лизинг, већ следеће године један од камиона који је купљен 2017. године ће бити отплаћен 100 посто (сваки камион има рок отплате 5 година), напоменуо је такође директор Фејеш. Што се тиче улагања у депонију која је уређена за рад на одвајању секундарних сировина она, према његовим речима, нису била на кредит него из пословања. Говорећи о пословној политици предузећа Золтан Фејеш је рекао да је ваома задовољан јер је укупна задуженост Потисја још увек до дозвољене границе од 10 посто укупних годишњих прихода иако је код већине других предузећа пракса другачија и држава и банкарство признају задуживање и много више, чак до 25 посто као добро пословање. Директор Фејеш је рекао и да предузеће све своје обавезе плаћа на време. Што се тиче цене услуга за кориснике он је потврдио да се оне неће мењати у овој години али да ће затварање депоније 2022. године сигурно повећати цене јер ће се носити смеће на регионалну депонију и то ће драстично повећати трошкове.

Предаји кључева као оредставник Општине Бечеј присуствовао је и Драган Ковачев, члан Општинског већа задужен за област привреде и заштите животне средине и он је том приликом рекао: „Подаци које је директор изнео само говоре о консолидацији финансијског пословања јавног предузећа „Потисје-Бечеј“ у периоду од када се локална самоуправа као већински власник активно укључила у организацију рада овог предузећа. Мислим да су резултати из године у годину евидентни. Пет оваквих возила у овако кратком периоду обезбеђују све потребе и задовољавају све капацитете за одношење смећа из наше општине али то је први корак. Ту локална самоуправа и Потисје неће стати, решава се други корак који је такође веома значајан то је судбина наше депоније за одлагање смећа у Бечеју, која је што се тиче њеног животног века при крају и сада се активно ради на томе, размишља и реализују се неки договори како бисмо нашли солуцију одлагања отпада на другом месту јер је ова депонија на крају животног века. Мислим да ако се настави овај тренд, а ја мислим да хоће и да нема разлога да се стане, ово је изузетно позитиван тренд пославања јавног предузећа и мислим да ће се тако наставити и у будућности.“