Празници уз најбољи и најздравији хлеб из Радине радионице

У нашем малом серијалу о бечејским радионицама употребних производа и малим мануфактурним радњама у којим можете да набавите веома квалитетне и често луксузне локалне производе овога пута вам представљамо радионицу хлеба Раде Богојев. Негде почетком ове године на друштвеним мрежама Рада је направила малу револуцију са својом онлајн радионицом израде стартер квасца за мешење и онлајн школицом израде хлеба на бази природног квасца. Разговарали смо са њом o томе како је од онлајн радионице успела да, за само неколико месеци, направи прави мали бизнис радећи у сопственој кући, колико је било потребно времена да научи све што данас примењује у свом раду, шта је основни мотив да почне да се бави овим традиционалним начином израде хлеба и какви су комерцијални ефекти посла којим се бави сад већ озбиљно.

БД: Одакле идеја да почнеш да се бавиш мешењем хлеба на овај начин, шта је био мотив да почнеш?

Иначе много волим да кувам и месим и често сам укућанима спремала различите врсте слатког и сланог теста. Такође, често сам месила и хлеб. Случајно сам наишла на причу о овој врсти хлеба и била сам радознала да пробам да месим на овај начин, пробала сам да направим квасац и тако се упустила у све ово. Циљ ми је био да покушам да направим здравију варијанту хлеба, пошто сам и сама веома често имала проблема са варењем.

БД: Због чега мислиш да је ова врста хлеба (теста) вредна пажње, труда?

Хлеб од природног квасца је заправо хлеб који се спремао у не тако давној прошлости. Моја велика жеља и мисија је да људе упознам са традицијом и избором који имају при куповини хлеба. Специфичност овог хлеба је што се дугом ферментацијом ниво глутена смањује у хлебу и самим тим добијамо намирницу која је изузетно заситна а да при томе не оптерећује органе за варење, а самим тим и панкреас. Посебно се препоручује људима који болују од дијабетеса или имају неке проблеме са пробавом.

БД: Колико дуго се бавиш тиме, колико времена ти је било потребно за почетно истраживање, испробавање рецепата?

Овиме се сад већ бавим две и по године. Првенствено сам сама направила квасац од ког сам месила хлеб, али сам имала пех, па ми се тегла са матичним квасцем разбила. Након тога ми је требало доста времена да све почнем испочетка јер нисам имала писани рецепт. Истраживање и учење овог процеса никада није престало. Непрестано истражујем и учим јер је припрема и комбиновање брашна врло сложен процес.

БД: Твоја мала радионица прављења стартера и мешења била је веома популарна на Фејсбуку, таква онлајн радионица је прилично креативан приступ ширењу знања, колико је било пратилаца оних који су стварно почели озбиљно да користе твоје знање које преносиш и праве прво стартере па хлеб? Да ли си била задовољна како то функционише?

Идеја да направим Фејсбук групу родила се оног момента када више није било квасца у маркетима. Искрено и сама сам била врло затечена заинтересованошћу за учење о хлебу. Група је имала око 1700 чланова. Негде око 20 жена (оних које су ми се јавиле да праве) и дан-данас својој породици праве и пеку овакав хлеб. У данашње време, људи очекују резултате свог рада веома брзо, то јест, немају стрпљења, па су таква очекивања имали и поједини чланови групе. У почетку је све функционисало добро, док ме вођење и брига о групи није почело превише оптерећивати. Тада сам одлучила да је затворим и кренем даље.

БД: Да ли си почела са продајом хлеба и како то сада функционише? Како се десио тај прелаз између хобија и малог бизниса?

У почетку сам хлеб поклањала пријатељима и широј породици, што радим и даље. То је трајало све док ме једна познаница није замолила да јој за њено славље направим већу количину хлеба за новац. Хлеб моје муштерије сад поруче и ја га правим искључиво по поруџбини. Морам рећи да је то дуготрајан процес: да би се добио један хлеб, потребно је око 20 сати. Шест сати рада са тестом и најмање 12 сати ферментације у фрижидеру. Када сјединим брашно и воду, наредних шест сати је потребно да будем уз тесто. Након тога, оно иде на мировање у фрижидер и ја сам слободна. Свако вече обнављам и храним квасац, припремајући га за сутрашње мешење. Код мене у понуди у овом тренутку муштерија могу да нађу више врста хлеба, од белог, кукурузног, тоста, раженог 100%, спелтиног, хељдиног, хлеба пуњеног сиром и маслинама до хлеба са рогачем и хељдом и интегралног са црним пивом

БД: Како набављаш брашно? Да ли ти је све лако доступно од потребних намирница за рад?

Брашно које користим стиже са Сретеновића воденица, из Маркове Цркве код Ваљева. Маслац за тост хлеб набављам из Пирота, а интегрална и остала брашна набављам са још неколико воденица. Квасац храним свакодневно, а све остало је врло доступно и у Новом Саду.

БД: Да ли имаш адекватан простор за рад?

За сада радим само у својој кухињи, али идеја ми је да после пандемије коронавируса проширим свој радни простор.

БД: Да ли имаш проблема са испоруком сада у ово време и уопште, где и на који начин продајеш производе?

Немам проблема са испоруком, а немам ни велике испоруке да бих имала неких већих проблема. На мој посао са хлебом, корона није имала утицаја јер се хлеб једе свакодневно.

БД: Колико је исплатив тај посао и да ли све радиш сама или имаш помоћ некога ко ради са тобом?

Осим задовољства које овај посао носи са собом и креативности која је безгранична, за мене је задовољство људи који купују хлеб највећа награда. Немам никога ко ми помаже, све радим искључиво сама, али имам огромну помоћ и подршку моје породице.

БД: Колико је креативан тај посао? Да ли сад све знаш или још увек истражујеш и испробаваш рецепте?

Рад са овом врстом квасца и теста је изузетно креативан. За себе могу да кажем да сам још увек на почетку и искрено мислим да никад нећу све научити. Лепота овог хлеба почиње оног момента када спојите воду и брашно а завршава се оног момента када одсечете парче и осетите његов укус …

БД: Да ли имаш неке посебне понуде сада за празнике?

Пошто верници православне вероисповести посте, спремам хлебове са биљним сиром и маслинама. Новогодишњи мотиви на хлебу су моја жеља да људима поклоним нешто што је, пре свега визуелно лепо а затим и веома укусно.

БД: Где видиш себе у будућности?

Моја будућност ће сигурно бити везана за хлеб, а жеља ми је да имам малу радионицу у којој ће се пећи златне векне које ће људи радо куповати, док за оне, жељне знања, планирам да организујем радионице где ћу им преносити све оно што сам за ове две ипо године научила. Желим да се захвалим Бечејским данима на указаној прилици да се чује за мене и мој хлеб и свим грађанима желим срећне празнике!