ДруштвоКултура

Премијера представе за децу “Јулија и Ромео”

Дечији драмски студио Градског позоришта је у четвртак 18. априла имао премијеру нове представе “Јулија и Ромео” са којом ће конкурисати за главни програм овогодишњих Мајских игара.

Представу је режирала Анета Стојшић Туцаков, улоге су тумачили: Алдијана Сивчев, Ивана Оњин, Димитрије Туцаков, Борис Димитријевић, Катарина Јакић, Душан Ивановић, Кинга Хорват, Дарио Мушћет, Еол Грцић и Андрија Николовски

О томе како је прошла премијера, ко је аутор текста и какви су планови за даље разговарили смо са редитељком Анетом Стојшић Туцаков:
„Представу „Јулија и Ромео” је написао Бранко Милићевић Коцкица. Ја сам је мало адаптирала тако да је у питању текст који је рађен према мотивима Коцкицине представе. Он је, наравно, како само он то уме и овај текст написао на веома комичан начин тако можемо да кажемо да јесте у питању представа за децу али ће у њој уживати и родитељи. Сам наслов говори да је представа другачија од оригинала. Ово је заправо комична верзија „Ромеа и Јулије” јер се појављује познати ликови из ове драме. Деца су се радећи на представи веома добро забављала али су и доста научили о Шекспиру, о његовим делима, о неким важним историјским личностима који се спомињу у тексту као што су Колумбо, Микеланђело, Леонардо Да Винчи, Лукреција Борџија…. Због великог броја детаља, личности, историјског контекста радили смо представу пуна 4 месеца. Утисци после премијере су феноменални. Публика је фантастично реаговала. Деца су три пута излазила да се поклоне. Неки први план је да се пријавимо на фестивал „Мајске игре”, а касније ћемо да шаљемо пријаве и на друге фестивале за децу. Направили смо добру представу и желимо да је што више деце а и одраслих гледа”.

Следеће извођење ће, судећи према реакцији публике, нај-вероватније бити на бечејској сцени поново у оквиру Мајских игара тако да ће бечејска публика ускоро моћи поново да погледа Шекспира на мало другачији начин.