Подела ускршњих пакетића за социјално угрожену децу

Организација Друштво пријатеља деце је у сарадњи са групом грађана из Немачке и других донатора у оквиру промоције пројекта “Једнаке шансе за све” у четвртак 18. априла у просторијама Библиотеке играчака поделила ускршње пакетиће за децу која су социјално и материјално угрожена. Пројекат “Једнаке шансе за све” траје већ неколико година усмерен је на својерсну мултидисциплинарну социјално-педагошку подршку деци која се налазе у стању социјалне потребе. Циљ пројекта је подршка деци која су стицајем околности онемогућена због свог социјалног статуса да се уклопе у социјално-друштвени контекст и која често имају озбиљних проблема када је у питању школовање и остваривање сопствених потенцијала.

Пројекат од самог почетка има за циљ да деци пре свега помогне да остану у школском систему (ризик од напуштања школовања код ове деце је веома велик) и да добију шансу да себи обезбеде будућност и коначан излаз из зачараног круга сиромаштва које обично прате социјално угрожене породице у нашем друштву данас. Поред страних донација и раније подршке из виших нивоа власти овај пројекат је већ годинама делом финансирани од стране локалне самуправе кроз програме имплементације Локалног плана акције за децу. Ове године пакети и поклони су подељени у простору где се пројекат и реализује и где је тим који реализује коначно пронашао своју базу у Библиотеци играчака у Дому “Фекете Маћаш” у Новом Селу.

Радионице редовно похађа 40так деце али је много већи број обухваћен пројектом. Простор који Друштво пријатеља деце овде има није довољно велик да прими сву децу којима би оваква подршка била потребна, школе би биле идеално место да се пројекат прошири и настави па је стога, према речима Изабеле Шормаз неопходно да се на нивоу општине Бечеј успостви систем рада у основним школама у једној смени, што би оставило довољно времана и простора да се овакви програм и пројекти реализју свакодневно у поподневним часовима у школама.Поред подршке деци део пројекта од самог почетка био је и програми подршке целој породици, посебно родитељима. Деца у овом својервсном продуженом боравку имају могућност да квалитетно проведу време, да кроз игру науче али и добију стручну помоћ у учењу и савладавању школског градива, родитељима ово свакако олакшава свакодневни живот, да уклопе бригу о деци и често тешке физички захтевне послове које обављају углавном и прековремено. Они знају да су им деца на радионицама безбедна и да имају помоћ у учењу коју они врло често нису у стању да има обезбеде.

Овом приликом деца су добила помоћ у виду играчака, дидактичког материјала, школског прибора али и обуће, одеће, па и намирница. Деци је на свим радионицама обезбеђена и ужина, један оброк што је такође једна врста помоћи родитељима и породицама.