Друштво

Припреме за попис становништва 2022

Од априла месеца у Србији су почеле завршне припреме за попис становништва 2022. године. Прошле године је попис одложен због пандемије али је након тога одложен још једном и ове године, сада званично за октобар месец. Током ове недеље завршени у и конкурси за инструкторе пописивача. 

Овогодишњи попис становништва се са нестрпљењем очекује јер је неколико последњих година било великих флуктуација броја становника посебно у мањим срединама у које спада и Бечеј. Иако, судећи по свему, нисмо тако трагично десетковани као поједине општине у окружењу и за нашу општину ово ће бити веома важни резултати. 

Попис становништва, домаћинстава и станова је, по садржају и обиму, најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање које се спроводи у скоро свим земљама света, на сваких десет година. Пописом се обезбеђују потпуни и квалитетни статистички подаци о становништву, његовој старосној и полној структури, образовној и брачној структури, о економској активности, о структури домаћинстава и породица и о стамбеном фонду. Прикупљени подаци од изузетног су значаја за оцену тренутног стања, као и за будуће планирање и доношење различитих стратегија, како на националном тако и локалном нивоу.

Финансијска средства за спровођење Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године заједнички су обезбедиле Република Србија и Европска унија.

Ове године током пописа уводи се и једна новина, а то је да ће пописивачи са собом носити и лаптопе у које ће уносити одговоре грађана. 

Телевизијски спотови којим Републички завод за статистику најављује попис становништва крећу у септембру, а наши суграђани ће бити обавештавани и путем популарних друштвених мрежа.

Грађани ће приликом пописа одговарати на питању о полу, држављанству, брачном стању, броју живорођене деце, економској активности, степену завршеног образовања, националној припадности, матерњем језику и вероисповести, а биће питани и да ли имају проблема у обављању свакодневних активности због инвалидитета и како путују у школу или на посао.

Демографи с великим нестрпљењем чекају резултате новог пописа, с обзиром на то да сви демографски индикатори показују да је Србија сваке године „сиромашнија“ за град од 35.000 становника. Са сигурношћу знамо да је број становника, у периоду од последњег пописа 2011. године до 2020. године, смањен чак за 384.858 особа – само на основу негативног природног прираштаја. Пандемија вируса корона додатно је погоршала суморну виталну статистику, јер је током 2020. године чак 55.000 људи више умрло него што је рођено, док је прошле године протекле године преминуло чак 135.901 људи, а рођено свега 61.693 беба. Од 2002. до 2020. године број деце је смањен са 16 на 14 одсто, док је број старијих од 65 година повећан са 16 на 21 одсто. У истом временском периоду просечна старост нашег становништва порасла је са 40,2 на 43,3 године, што Србију сврстава међу три најстарије нације у Европи.