Друштво

Пролећна разгледница Бачког Петровог Села

Магија песничке речи
У организацији Народне библиотеке и истоименог клуба „Бранко Радичевић” у Житишту је одржан 19. по реду „Песнички маратон” на којем су учествовали књижевни ствараоци из Београда, Зрењанина, Кикинде, Банатског Вишњићева, Српске Црње, Житишта и Бачког Петровог Села. Манифестацију је отворила директорица Библиотеке „Бранко Радичевић” Весна Ћук, која је изразила велико задовољство, што су се песници у великом броју одазвали овој манифестацији а затим је Предраг Радаковић у име Клуба књиге , говорио о недавно преминулом песнику и сликару Николи Васићу из Равног Тополовца, чије су слике биле изложене и о којем су говорили његови познаници и пријатељи. Јанош Жолнаи је у име Удружења грађана „За Бољи живот села” представио сликарска платна Анамарије Станојев, које су привукле велику пажњу публике, представио рекламни материјал Туристичке организације Бечеја и редакцију листа „Бечејски дани”. После тога рекао је неколико пригодних речи о новинарском раду и књижевном стваралаштву недавно преминулом Ђерђу Лајберу прочитавши неколико песама које је он лично превео и на крају представио се и као књижевни стваралац. После завршетка 19. по реду „Песничког маратона”, домаћин је приредио вечеру за учеснике у оближњем Хотелу а следећи сусрет завичајних стваралаца, биће одржан у Бачком Петровом Селу највероватније, почетком јула текуће године.


Предавање пред „Жетву 2019“
Општински штаб за жетву на време је почео са стручним припремама пред предстојеће жетвене радове на територији Бечејске општине. У препуној великој сали Месне заједнице „8 октобар” 30. маја инг. ватрогаства Јожеф Ф. Варга, одржао је предавање везано за саобраћајне прописе и противпожарну заштиту, коју је пратило више од 120 земљорадника из места. Предавања ће бити одржана и у свим Месним заједницама а припре-ме за редовно дежурство за време скидања хлебног жита почели су и чланови Добровољних ватрогасних друштава.


Трагајући за хармонијом

Ласло Маријаш, рођен је у Бачком Петровом Селу 1958. године и по занимању је металобрусач. По нарави је тих и умерен, вечито насмејан и вредан човек. Многи у селу не знају, да је он уметник аматер, који се посебно издваја међу чланови Удружења сликара аматера „Да винчи” који успешно делују у овом месту. Пошто је Ласло по много чему изузетан завршио је каремички курс опредељујући се за апстрактну геометрију која захтева посебну технику која није нимало лака.

На питање, када је озбиљније почео да се бави сликарством, одговорио је, да се у рад удружења укључио 2007. године, и да је тада уствари постао део чудесног света маште и стваралаштва. Од тада, са успехом је излагао на више од 60 колективних изложби, а највеће државно призна-ње уручено му је на свечаности одржаној у Сремској Митровици освајући срца Љубитеља савремене уметности у Србобрану, на Палићу и Новом Саду и то му је до сада и највеће признање, на које је веома поносан. Чланови удружења сликара „Да Вични” упорно га наговарају, да се коначно одлучи на самостално пред-стављање а он, онако загонетно каже да ће о томе ускоро одлучити, а дотле ће зарањајући у само њему знане стваралачке дубине излагати са својим сликарским другарима.