Друштво

Пролећна разгледница Бачког Петровог Села

„Песнички маратон” у Житишту

Чланови удружења грађана „За Бољи живот села” спремају се за учешће на традиционалном „Песничком маратону” који ће се 28. маја одржати у Житишту. Ова књижевно туристичка манифестација, по традицији окупља завичајне ствараоце из десетак места Србије, а међу њима ће се и овога пута наћи и ствараоци из Бачког Петровог Села и Бечеја.
Организатор ове јединствене манифестације писане речи су Народна библиотека и Клуб књиге „Бранко Радичевић” чији је председник Предраг Радаковић за наш лист специјално изјавио: Посебно се радујемо поновним сусретима са познатим ствараоцима из Бачког Петровог Села и Бечеја, као и Ирига, са којима више од осам година одржавамо веома добре и садржајне везе. Желимо да продубимо наша „састајања“ и да им дамо неку другу форму о чему ћемо се заједнички договорити како би још више изазвали интересовање и пажњу љубитеља добре књиге и писане речи у нашим разноликим срединама а и шире.” Покровитељ путовања у ово лепо Банатско место је Скупштина општина Бечеј.

Запуштено излетиште Чик

Водоток Чик представља вековно стари водени ресурс у делу Панонске низије у Бачкој. Речица извире у Мађарској и пролази долином кроз део Бачке преко Таванкута, Верушића, Чантавира и Оборњаче да би се везала са реком Тисом код Бачког Петровог Села. Чик је некада био веза између Дунава и Тисе у периодима високог водостаја у тим рекама, јер јужни део Мађарске и део Бачке су често поплављене, па је тада Чик преузимао растерећивање дела водене масе из тих река. Након изградње одбранбених насипа пред реке Тисе и Дунава прекинута веза између ове две реке што је довело до промене водног режима у реци Чик.
Више од десетак година, један део реке Чик Рибарско подручје Бачке издало је у закуп власницима приватне фирме „Фамилија-коп” и тада се приступило ревитализацији дог дека, који је убрзо добио пут насут шљаком, струју и воду, а затим је изграђена и мала Рибарска кућица са неколико соба за издавање, неколико тршчара, уређена риболовачка писта, изграђен терен за мале спортове и убрзо је ово место постало омиљено излетиште и младих и старих у селу.