Радионице и едукације за родитеље деце из осетљивих група

Предшколска установа „Лабуд Пејовић“ је у августу потписала уговор са Центром за интерактивну педагогију (ЦИП) поводом примене програма „Снажан почетак, дај им крила“. Тај пројекат реализује ЦИП у сарадњи са Светском банком и Фондом за отворено друштво. Циљ пројекта је оснаживање родитеља за унапређење услова добробити деце узраста од 3 до пет и по година са фокусом на породице из осетљивих група која не похађају претшколске установе

На конференцији за штампу у вртићу програм су представили директорица и координаторка пројекта Татјана Митић, психолог Силвија Субаков и педагод Енико Тадић као и спољни сарадници на пројекту Изабела Шормаз испред Друштва пријатеља деце и Добрила Ђин координатор за ромска питања у општини Бечеј.

„Ми смо у овај програм укључили шест васпитачица, то су два васпитача из Бачког Градишта, два из Бечеја и два из Бачког Петровог Села, гледали смо да можемо да радимо програм на оба језика. Они су прошли обуку за фацилитаторе и спремни су да од 26. октобра крену у реализацију тог програма. За нашу установу је важно да учествујемо у овом програму највише из разлога што нам је ово прилика да се боље међусобно упознамо са тим породицама у нашој општини и да их подстакнемо да пошању децу код нас, да изградимо међусобно поверење и сарадњу са тим породицама. Важно нам је и за будући рад да дођемо до информација и података за неке краће програме помоћи и подршке које би наша предшколска установа могла да понуди овим породицама чија деца нису у предшколској установи а узраста су од 3 до 5 и по година. Оно што је добро је да се показало да сви из локалне заједнице имају слуха за ову проблематику а нама је била потребна та подршка и сарадња са свима. Ми смо и сами размишљали на који начин да привучемо те породице које имају децу тог узраста, шта можемо да им понудимо програмски и садржајно каква би била динамика рада са родитељима, једном недељно, двонедељно. Некако заједнични смо дошли до закључка, с обзиром да ми нисмо знали колики је то број породица, деце и где се налазе, да је најбоље да анкетирамо те родитеље и да онда на основу те анкете у неком наредном периоду направимо програм рада. Ми смо на тиму решили да укључимо Центар за социјални рад јер су они свакако најрелевантнији извор података у процесу идентификације ових породица. У јуну је потписан са Центром меморандум о сарадњи који подразумева јачање и унапређење квалитета сервиса услуга за децу узраста од три до шест година као и јачање међусекторске сарадње. У овом тренутку ми смо те анкете већ проследили Центру за социјални рад и они су већ полако почели да их деле родитељима. Током лета смо такође потписали и уговор са ЦИПом и сад улазимо у реализацију овог програма.
Овај програм је новина за нас и велики изазов, изискује једно додатно велико ангажовање, велико издвајање и времена и труда.Нама је важно да сви актери у локалној заједници схвате колико је за децу тог узраста важан овај рани развој уз добро организоване васпитно образовне садржаје, за социјализацију и др., да схвате које су последице недовољне и неадекватне менталне стимулације деце овог узраста, посебно за децу из осетљивих група која су свакодневно изложена разним ризицима као што су сиромаштво, социјална изолација, болест, занемаривање, изложеност насиљу у породици као и недоступност друштвених или културних садржаја. За сада смо обишли Градиште и тамо смо нашли двадесетак породица чија деца нису уписана у предшколску установу. Тамо на терену смо већ добили једна позитиван одговор да су расположени да се прикључе овом програму, видећемо какав ће реално бити одзив када се васпитачи чују са њима и кад почну радионице. Овде у Бечеју имамо на списку негде 18 породица за које знамо да имају децу тог узраста која нису уписана у предшколску установу, за Петрово Село још немамо тачне информације“-  рекла је директорица установе Татјана Митић.

Психолог Силвија Субаков је мало појаснила како ће рад са родитељима изгледати у оквиру овог програма. Она је рекла да је програм замишљен за децу од три до пет и по година, тј. за онај узраст деце до припремно предшколског узраста који је за сву децу и законски обавезан. Она је нагласила да је основна идеја програма да се деца што више уписују у вршњачке колективе већ после треће године. Конкретно ове радионице су намењене да се раде са родитељима који нису до сада уписали децу а спадају у осетљиве групе становништва. Програм је био на почетку осмишљен да се ради заједнички са децом и родитељима али због ове ситуације са ковидом коригован је и скраћен само на рад са родитељима и биће реализован искључиво онлајн. Неће бити непосредног контакта самим тим ни ризика од заразе. У питању је 8 радионица и свака има једну тему, почињу од 26. октобра па све до децембра, сваке недеље је једна тема и оне су конципиране тако да се родитељи припреме да буду најбоља могућа подршка својој деци до укључивање деце у колектив и након тога. „Ми желимо да те родитеље оснажимо и едукујемо и да их доведемо код нас што пре јер је вршњачко учење у колективу за сву децу веома важно. Ми смо тренутно у фази прикупљања пријава породица, онда ћемо формирати групе и крећемо са радионицама крајем овог месеца. Ово је први део програма, други је на пролеће када ћемо и видети какав смо ефекат свега овога постигли“- рекла је Силвија Субаков.

Спољни сарадници и међусекторка подршка у пројекту су, према речима организатора, веома важини. Новинарима су се обратиле и Изабела Шормаз (Друштво пријатеља деце) и координаторка за ромска питања у Општини Бечеј Добрила Ђин.

„Наше удружење већ 20 година реализује пројекте једнаких шанси и кад смо кренули тада је на територији Бечеја било чак 38 деце који нису били уписани ни у први разред. Треба погледати колико су се у ових двадесет година променили позитивни прописи јер сад је већ и предшколско образовање обавезно а сад тежимо ка томе да свако дете већ од треће године укључимо у систем образовања. Ми смо ту да колективу ПУ „Лабуд Пејовић“ у овом пројекту пружимо подршку. Нама је важно да деца стекну радне навике, да одрасли чланови породице промене понашање и однос према образовању деце, да разбију и наше предрасуде јер ни ми као шире окружење нисмо увек спремни да их прихватимо. Важно је да унапредимо међусекторску сарадњу и да ми сами успоставимо одређене протоколе шта да учинимо ако деца не похађају вртић или школу и које су то мере, за почетак бар афирмативне, да приволимо породице да децу шаљу у вршњачки колектив. Ми ове године у Бечеју у бази имамо регистровано 668 деце која тренутно живе испод границе сиромаштва а то су најчешће и деца која пропадају узрасту од три до пет година и не похађају вртиће. Ми као невладин сектор смо такође ту да се премосте неке баријере, да можда брже реализујемо неке програме и да једноставније решимо неке ситуације и проблеме који су кроз процедуре у јавном сектору спорије решиви. Морам да нагласим да је јако важно радити са сваким дететом и породицом посебно, индивидуализација је веома важна за овакве програме“ – рекла је Изабела Шормаз.

„Када је у питању и оно што је мој домен, ромска заједница, сматрам да је похађање предшколске установе је веома важно за стварање радних навика али гледајући из тог специфичног угла мислим да је и вероватније да ће дете имати веће шансе да се социјализује у друштво на таком раном узрасту јер дете од три године не познаје разлике, националне или социјалне структуре. Мислим да ће на тај начин сва деца из ромске популације бити раније укључена у сам систем и ту се неће правити разлика у оносу на осталу децу, предрасуда неће бити у толикој мери. Оно што сматрам да је важно у овом пројекту је да родитељи упознају васпитаче и да са њима комуницирају лично, тако се стиче поверење. Иако ће ова програм бити реализован онлајн не мислим да ће то бити превелика препрека јер већина родитеља поседује телефоне и смартфоне чак и кад немају интернет али, ево, сад се договарамо у тиму и како ћемо евентуално радити за оне родитеље који случајно немају ни телефоне нити неко друго решење за онлајн рад.“ – рекла је Добрила Ђин.


Позив родитељима деце од 3 до 5 и по година која нису уписана у вртић да се јаве и укључе у овај програм да се пријаве телефон: 064/ 893 1741 или на мејл szenoke@gmail.com