Óbecse

Radnóti, ahogyan Péter Lea látja

Teltház az óbecsei versmondó első önálló irodalmi estjén

November 29-én, pénteken került sor Péter Lea első önálló irodalmi estjére az óbecsei Népkönyvtár dísztermében. Teltház előtt mutatkozhatott be az óbecsei versmondó, aki fiatal kora ellenére már számos díjjal és eredménnyel büszkélkedhet.
– Radnóti az egyik kedvenc költőm, így nem volt kérdés számomra, hogy igent mondok a Monostori András Idegenvezetések (MAI) felkérésére. Habár izgatottan és lelkesen készültem, mégis nehéz feladat elé néztem. Igyekszem mindig a tökéletességre törekedni, ez most sem volt másképp. Ugyanakkor, eddig kétszer adtam elő a műsort, egyszer Szegeden és most Óbecsén, és mind a két alkalommal nagyon jól fogadták, elképesztően jó visszajelzéseket kaptam. Ez csak megerősít abban, hogy jó úton járok, hogy minden perc befektetett munka meghozta a gyümölcsét és megérte – mondta Péter Lea az óbecsei műsor után.
A huszonhárom éves Lea szeretete a versek iránt egészen kiskorában kezdődött. Általános iskolában kezdett el szavalóversenyekre járni, majd a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén, a községi, körzeti, tartományi, köztárasági, külföldi versenyeken, az egyetemi megmérettetéseken elért eredmények sorozatát 2017-ben a Nemzeti VERSeny-en szerzett győzelme koronázta meg, melyet Budapesten a Nemzeti Színházban tartottak, ahová több, mint 200 versmondó jelentkezett az egész Kárpát-medencéből. Ezt követően idén Latinovits-különdíjban részesült, majd Kaleidoszkóp-díjas lett. Első irodalmi estjével pedig egy újabb álma valósult meg.
– Úgy állítottam össze a műsort, hogy végigvonultassa Radnóti életét, a legfontosabb mozzanatokat, pillanatokat az életében. Nehéz sorsa volt, megpróbáltatásokkal, tragikus események sorozatával. A műsorban versek mellett naplórészletek is elhangzanak. Hetvenöt év telt el Radnóti halála óta és fontosnak tartom, hogy az emberek jobban megismerjék a munkásságát, hiszen gazdag életművet hagyott ránk – nyilatkozta a fiatal tehetség.
Habár Leának már régóta dédelgetett álma volt egy önálló irodalmi est, eddig szerényen azt mondogatta, még nem érzi azt, hogy elég jó hozzá. Végül a Monostori András Idegenvezetéseknek (MAI) köszönhetően „belökték a mélyvízbe”. Radnóti Miklós halálának 75 éves évfordulója alkalmából született meg ez az irodalmi est, ami a költő életművének legszebb gyöngyszemeit, a naplórészleteit és verseit fűzi össze. A versmondó elmondása szerint az óbecsei műsor bármelyik előadásánál különlegesebb volt számára, hiszen itthon, hazai színpadon, a családja, barátai, egykori tanárai előtt mutatkozhatott be.
Az érdeklődők Lea önálló irodalmi estjét hamarosan más városokban is megtekinthetik – december 9-én a szegedi a Pinceszínházban, majd Vajdaság több településén.

D.P.