Óbecse

Tizenhárom éves az óbecsei Ifjúsági Iroda

Ünnepi műsor, meglepetések, nagy tervek a jövőre nézve

Fennállásának és sikeres munkásságának tizenharmadik évfordulóját ünnepelt november 29-én, pénteken Óbecse község Ifjúsági Irodája. Az ünnepi műsoron több, mint száz fiatal jelent meg, akik mind az Ifjúsági Iroda partnerei, munkatársai, volontőrjei.
A program kezdetén Dane Mandić, ifjúsági és tájékoztatási kérdésekkel megbízott polgármester-segéd elmondta, hogy az óbecsei Ifjúsági Iroda az egyik legrégebbi Szerbiában, mely tizenhárom éve szünet és megszakítás nélkül működik, amit nem sok Ifjúsági Iroda mondhat el magáról Vajdaságban, de még országos szinten sem.
– Az Ifjúsági Iroda aktivitásait a Helyi ifjúsági akcióterv mellett direkt beszélgetések határozzák meg a fiatalokkal. Ez azt eredményezte, hogy idén Péterrévén felújítottuk a valamikori Adóhivatal kihelyezett fióktelepét és megnyitottuk az Ifjúsági Klubot a faluban. Itt ma a fiatalok napi szinten összejönnek, társalognak, kulturális, oktatási rendezvényeket, műhelymunkákat szerveznek, megvalósítják terveiket. Mi ezt a működési modellt fogjuk ezután is alkalmazni, azaz az állandó tevékenységeink mellett folytatni fogjuk a kommunikációt a fiatalokkal. Péterréve után jövőre Bácsföldvárra fogunk összpontosítani, az ottani fiatalok igényeinek eleget tenni. Szeretnénk ott is felújítani szabadtéri es beltéri helyiségeket, amik a fiatalok tevékenységeit szolgálnák, pont  úgy, mint a péterrévei ifjúság esetében – mondta Mandić.
Sport és kulturális események, szórakoztató, oktatási és humanitárius programok, edukatív tanulmányi kirándulások – csak néhány azokból a tevékenységekből, melyeket az elmúlt 13 évben szervezett az Ifjúsági Iroda. Ezeknek az aktivitásoknak és az Ifjúsági Iroda munkásságának a célja a fiatalok helyzetének javítása Óbecse község egész területén.
– Úgy gondolom, hogy az Ifjúsági Iroda sikeres munkásságáról és eddigi eredményeiről legjobban árulkodik az, hogy a mai napon a községháza nagyterme megtelt vidám, mosolygós fiatalokkal, akik mind a mi partnereink, kollégáink, volontőrjeink, de mindenekelőtt barátaink. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlődjünk, hogy minden fiatalt Óbecse község területén meghallgassunk, segítő kezet nyújtsunk, megvalósítsuk terveiket, ötleteiket. Igyekszünk felmérni az igényeiket és az alapján cselekedni, míg a Helyi ifjúsági akcióterv iránytűként szolgál számunkra. Arra is törekszünk, hogy aktivitásaink változatosak legyenek. Örülök, hogy sikeresen építjük a közösségünket, évről évre többen vagyunk, partnerek, volontőrök és mindenki, aki azon dolgozik, hogy a fiataloknak jobb feltételeket teremtsen – nyilatkozta Péter Dijana, az óbecsei Ifjúsági Iroda koordinátora.
Az ünnepségen Óbecse polgármestere, Dragan Tošić azt mondta, büszke az óbecsei Ifjúsági Iroda munkásságára, melyre egyre nagyobb költségvetést szabnak ki.  Az önkormányzat az oktatásba, a sportba, a kultúrába és a közegészségbe történő beruházásokkal dolgozik a fiatalok helyzetének javításán. Dragan Milić, tartományi oktatási és sport titkár-segéd beszédében kitért az óbecsei Ifjúsági Iroda töretlen és felfelé ívelő tevékenységére. Azt mondta, a Tartományi oktatási és sport titkárság pályázatok által folyamatosan támogatja az ifjúsági politika fejlődését egész Vajdaság területén.
Jövő évtől Óbecsén megalakul majd az Ifjúsági Tanács is, mely csakugyan segíteni fogja az Ifjúsági Iroda munkáját.
Az Ifjúsági Iroda munkatársai kreatív csomagolású, egyedi csokoládékkal kedveskedtek minden vendégnek, köszönőlapokkal illették azokat az intézményeket, helyi közösségeket, civil szervezeteket, sportklubokat és személyeket, akikkel kiváló együttműködésnek örvendnek, a legszorgalmasabb volontőröket pedig egy háromnapos budapesti utazással díjazták, amire a fiatalok decemberben fognak menni.

D.P.