Óbecse

Raoul Wallenberg, mint inspiráció a fiataloknak

Kiállítás a hős svéd diplomata tiszteletére

Az óbecsei Kör Galériában edukatív kiállítás nyílt Számomra nem volt más választás címmel, Raoul Wallenberg svéd diplomata tiszteletére, aki a második világháború idején több ezer zsidó életét mentette meg a Budapesten töltött szolgálata alatt.
A kiállítást a Légy a változás vezetője – Raul Wallenberg, mint inspiráció című nemzetközi projekt részeként szervezték, amely a C31 – A gyermekjogok kultúrájának fejlesztési központja és Svédország Belgrádi Nagykövetségének együttműködése által valósult meg. A program társpartnere a stockholmi Raoul Wallenberg Akadémia, támogatója a Svéd Intézet. A tárlatot Óbecsén kívül Szerbia további hat városában mutatják be.
– Az óbecsei önkormányzat jó együttműködésnek örvend a svéd nagykövetséggel, erről az elmúlt másfél évben több megvalósított program is bizonyít. A jövőben ezt az együttműködést igyekezni fogunk tovább erősíteni a helyi fiatalok javára – mondta Dane Mandić, ifjúsági és tájékoztatási kérdésekkel megbízott polgármester-segéd.
A kiállítás megnyitóján az óbecsei Gimnázium és a Közgazdasági-Kereskedelmi Iskola tanulói, tanárai és igazgatói, valamint a helyi önkormányzat képviselői vettek részt, de jelen volt Joakin Vern Svédország belgrádi nagykövetének helyettese.
A projekt résztvevői az óbecsei diákok, akik maguk mutatták be a kiállítás anyagát társaiknak, a középiskolás és általános iskolás tanulóknak, ők pedig ezáltal megismerhetik Raoul Wallenberg életét és tetteit.

D.P.