Реконструисани тоалети и сала за дневни боравак у школи „Братство“

Председник општине Драган Тошић је обишао објекат школе „Братство“ у Доситејевој улици у којем је реконструисана сала за дневни боравак и санитарни чворови. Поред председника општине школу је обишла и помоћница председника задужена за образовање, Сузана Ђукић. Обе просторије су у потпуности реконструисане и прилагођене деци са сметњама у развоју и деци са инвалидитетом, имају обезбеђен прилаз за колица и рампу. Сала за дневни боравак служи у овој школи и за индивидуални рад са децом па су у оквиру пројекат тако и прилагодили простор да је могуће да се завесама прегради и одвоји део простора. Ова инвестиција је део заједничког пројекта Покрајинског секретаријата за образовање и Општине Бечеј у укупном износу од нешто преко три милиона динара. Пред крај прошле године санитарна инспекција је забранила коришћење санитарних чворова, јер су били у катастрофалном стању са рупом на плафону, а запослени кажу да је под у сали за дневни боравак био у таквом стању да се улазило на сопствени ризик.

„Добили смо средства од Покрајинског секретаријата за образовање, Општина Бечеј је издвојила део средстава (35%) и урадили смо оно што је било преко потребно деци овде у школи. Санација је сад урађена али ћемо наставити са реконструкцијом ове школе као и зграде ове исте школе која се налази у Пицодеру. И тај пројекат је при крају, све то би требало да буде започето током ове 2020. године. Пројекат школе „Север Ђуркић“ о којем смо до сада много причали ускоро треба да почне да се реализује јер јуче смо добили допис из Канцеларије за јавна улагања да треба да изменимо само још један део пројекта који се односи на електричну енергију што је посао од једног дана и након тога ћемо добити дозволу да можемо да распишемо јавну набавку. Та два објекта иду у пакету (реконструкција школе „Север Ђуркић“ и објекат школе „Братство“ у Пицодеру) у оквиру једног пројекта са којим смо конкурисали код Канцеларије за јавна улагања. Имали смо измена у пројекту и сваки пут смо због безбедности морали да додајемо још неке радове у пројекат па смо тако од почетних 280 милиона за овај пројекат сад стигли до 360 милиона. Наш следећи план је реконструкција школе „Шаму Михаљ“ у Новом Селу, али ће то бити на реду после реализације пројеката за „Север Ђуркић“ и „Братство“ у Ђуре Јакшића улици.

Када је реч о овом овде објекту ми не можемо да за његову комплетну реконструкцију конкуришемо код Канцеларије јер није у питању тако велик пројекат, тамо се конкурише само за капиталне пројекте. За ову зграду ћемо покушати да добијемо средства или од Покрајинске владе или из Министарства привреде, конкурисаћемо на оба места, мислим да је пројекат добар и да ћемо наићи тамо на разумевање. Ово што смо данас отворили је јако лепо урађено и имали смо доброг извођача, радила је наша фирма из Бечеја „Пап Терм“ што је мени посебно драго кад овакве послове раде локалне фирме и да су људи задовољни.Тоалети су урађени веома добро. За комплетну санацију ове зграде још немамо прецизно колико би то коштало, то ћемо имати кад се заврши пројекат, претпостављемо да може бити до 50 милиона динара и то можемо да добијемо, имамо где то да добијемо, и то већ ове године, јер нису то толико велика средства као што је пројекат реконструкције школе „Север Ђуркић“ нпр. Уколико ове године не добијемо та средства ми ћемо морати следеће године то да урадимо свакако и сами“- рекао је у обраћању новинарима председник општине Драган Тошић.

О дечијим игралиштима …
Председник Драган Тошиће је говорио и плановима за изградњу нових дечијих игралишта у граду и по насељеним местима:
„Јуче смо потписали уговор за два дечија игралишта, једно је за обданиште овде у центру Бечеју, а друго је у Бачком Градишту. Пројекат је вредности 13 милиона динара од тога смо 11.600.000 добили од Министарства за демографију и популациону политику а око 2.300.000 ће обезбедити Општина Бечеј. Конкурисаћемо заједно са НВО и за игралиште преко пута школе „Здравко Гложански“ и пола тог игралишта ће бити предвиђено и конструисано за децу са инвалидитетом, а други део игралишта ће бити стандардно дечије игралиште са свим сертификатима. То игралиште ће коштати неких 10-так милиона динара. Овим смо, надам се, показали да ми у локалној самоуправи веома водимо рачуна о школама, деци, а посебно о деци са инвалидитетом и сметњама у развоју.“