Политика

Саопштење општинског одбора ЛСВ-а

Лига социјалдемократа Војводине је поводом све учесталијих покушаја прекрајања историјских чињеница издала саопштење под називом: Ако заборавимо жртве нацизма, зло се може поновити сле деће садржине:
„Лига социјалдемократа Војводине сматра да је недопустиво да се идеје нацизма и фашизма промовишу 75 година после завшетка Другог светског рата. Доста времена је прошло од победе над највећим злом модерног доба, али протагонисти идеје „крви и тла“ не мирују. Сваког јануара демократски свет обележава Дан сећања на холокауст и спречавања злочина против човечности. И овог јануара морамо се подсетити свих жртава нацистичких режима током Другог светског рата. Нажалост, баш јануар је месец у ком главу дижу и сви они који би да ревидирају историјске чињенице. Све су чешћи и бесрамнији иступи појединаца и организација који бацају љагу на антифашистички покрет у Југославији током Другог светског рата. Са друге стране, домаће фашисте проглашавају „трагичним фигурама“, а често и „жртвама“. Тражимо да ова ревизионистичка срамота што пре престане, а да њени протагонисти буду кажњени. Срамотно је да се пишу есеји дивљења Димитрију Љотићу и Милану Недићу, а да Топовске шупе, место на којем је убијено више од 6.500 наших суграђана Јевреја и Рома, није обележено спомеником.
Срамотно!
Србија мора постати држава у којој се кажњава рехабилитација злочинаца и у којој се негује култура сећања на жртве. Анти-фашистичка идеја мора бити оснажена! Без сећања на жртве нацизма и фашизма зло се може поновити!“

Тот Ференц
Председник Општинског одбора
Лиге социјалдемократа Војводине Бечеј