Ситни залогаји за новогодишње славље

Иако су божићни и новогодишњи празници традиционалнко код нас везани за окупљање око стола уз сарму и печење понекад је потребно направити и нешто што може да се поједе и између оброка или кад дођу гости којима не желите да подгревате сарму или износите Руску из фрижидера. Савет бр. 1 купите неколико паковања лиснатог теста да имате у фрижидеру, то је решење. Лидл сад има и већ припремљеено и незамрзнуто лиснато тесто и дизано тесто за пицу (у ролни)

Прасићи у ћебету (Pigs in the blanket)
Овај мало рогобатан превод назива обично се односи на виршле у тесту. Савет да то заисте буде лепше и празничније: купите домаће свеже кобасице, извадите их из омота и замесите са ренданим сиром. Тесто намажите неким добрим француским сенфом са медом, формирајте кобасицу и само преклопите преко „кобасице“ и залепите са умућеним јајетом. Исећи „кобасицу“ на 5 цм дужине, поређајте и пеците док не порумене и тесто се разлиста.


Паштете са плавим сиром
Купите неког лепог плавог сира са плеснима и изгњечите виљушком. Исеците лиснато тесто на квадрате величине 5 пута 5 цм. Ставите гомилицу сира на средину квадрата, преклопите, направите неколико танких режњава ножем на врху и поспите све ренданим пармезаном. Испеците док не порумени.


 

Јелкица од сира и белог лука
Исеците дизано тесто на квадрате. Ставите парче сира на сваки квадрат и направите куглицу. Измутите неколико ченова ситно сецканог белог лука, једну везицу першуна и децилитар маслиновог уља. Поређајте куглице од сира тако да формирате јелкицу и да се куглице додирују. Све обилно премажите уљем и белим луком и испеците.


Канапеи са брусницама и бри сиром
Исеците лиснато тесто на квадрате или вадите чашом круг, ставите у тепсију за мафине, одгоре ставите парче бри сира, бруснице претходно потпите у топлу воду да мало одмекну, додајте мало сецканих ораха или бадема одгоре и мало рузмарина. Пеците док тесто не порумени а сир се растопи.


 

Наравно можете комбиновати и остатке од прасетине, зачините месо, ставите парче неког лепог сира и сецканих јабука или џема од неког воћа, Не заборавите неколко правила: крушке иду одлично уз плави сир и козији сир и друге ароматичне сиреве, јабуке уз свињетину, рен уз кувану шунку или јунетину или телетину, вишње уз пилетину, патку и сл, карамелизован црни лук уз јунетину.