Култура

Школска Светосавска академија у Градском позоришту

У Градском позоришту у Бечеју је у четвртак 26. јануара одржана централна школска Светосавска академија. Домаћин и главни организатор ове године била је Економско-трговинска школа а у програму су учествовали и ученици ове школе као и ученици бечејске Гимназије, Техничке школе, ШОСО „Братство“ и Музичке школе „Петар Коњовић“.

Веома богат програм који су припремили ученици и наставници ових школа трајао је нешто више од сат и по времена а на сцени су се смењивали рецитали, перформанси, музичке тачке углавном посвећене Светом Сави и просветитељској мисији којој је он посветио свој живот. Поруке и учење које оставио за собом говорили су ученици свих школа које су учествовали у програму, цитати писаца и других личности који су говорили о Светом Сави укомпоновани су у једну модернију визију образовања у облику ефектних перформанса деце свих узраста.

Основна порука Светосавске академије је као и претходних година била углавном посвећена афирмацији образовања и знања као и улоге школа и просвете у животу деце и младих људи.

Током академије ученицима се обратила и директорица Економско-трговинске школе Гордана Ковачев али и представница локалне самоуправе Сања Биро, помоћница председника општине Бечеј задужена за образовање и васпитање.

Гордана Ковачев је посвећујући свој говор улози данашњих просветитеља – наставницима, послала у њихово име поруку деци и младима који су сада ученици бечејских школа.

„Данас заједно славимо Дан духовности, дан знања, књига, дан посвећен поучавању и учењу младих генерација. Ово је дан свих школа у Србији чији су стожери наставници. Наставници који посвећено, никад не одустајући, боре се са ветровима који дувају са разних страна. И докле год је таквих наставника не треба да бринемо за нараштаје који стасавају. Свака наставничка похвала, грдња или опомена представља светионик који вас, децо,  усмерава да у вашем будућем животу мислите и промишљате, да не будете преварени, изманипулисани да научите да доносите исправне одлуке и моделујете свој живот како ви желите а да останете чисти, часни и поштени да себе у огледалу са поносом посматрате. Због тога је порука ове наше данашње  приредбе – „Образовање је златни кључ слободе“ – рекла је у свом говору Гордана Ковачев.

„Појам „светосавље“ је превазишао историјски контекст једне личности – Растка Немањића, потоњег монаха Саве и као што наш домаћин, Економско-трговинска школа, истиче „Образовање је златни пут слободе!“. – рекла је на самом почетку свог говора Сања Биро. Она је у наставку своје беседе посебно посветила пажњу свим образовним установама у граду појединачно истичући њихов допринос образовању у локалној заједници, њиховим свакодневним напорима да што боље и успешније изведу младе нараштаје на прави пут, да им усаде љубав и поштовање према знању.

„Користим ову прилику да изразим дубоку захвалност доприносу који су образовне установе дале обезбеђујући целој друштвеној заједници могућност да чујемо и учимо од различитих актера у образовању укључујући и родитеље и ученике. Њихов допринос је значајан пре свега у стварању добрих услова за бољу сарадњу и стварање климе поверења међу свим актерима система образовања за добробит деце и младих. Хвала директорима, свим наставницима, васпитачима, стручним сарадницима, а посебно ученицима и њиховим родитељима што свакодневно унапређују систем образовања у Бечеју својим ентузијазмом и посвећеношћу. Хвала вам и нека је свима срећан данашњи празник!“ – рекла је у свом говору Сања Биро, помоћница председника општине Бечеј задужена за васпитање и образовање.