Óbecse

Kétszáz év tűnődés

Óbecsén és Péterrévén is megünnepelték a magyar kultúra napját

Január 27-én az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is megünnepelték a magyar kultúra napját, de az intézmény névadójának, azaz Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról is megemlékeztek a műsorban.

Január 22-e, azaz az a nap, amikor Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát, 1989-ben lett a magyar kultúra napja. Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör mindig méltó módon emlékezik meg erről az ünnepről: ezúttal a kultúrkör Kiscimbora énekegyüttese elénekelte, Rókus Zoltán színművész pedig elszavalta a Himnuszt. A rendezvényen Illés Péter, a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár ésTari László Múzeum igazgatója mondott ünnepi beszédet.

– Kétszáz év nagy idő: nem csak azt ünnepeljük, hogy kétszáz éve fejezte be Kölcsey a Himnuszt, hanem hogy a költemény kétszáz éve él. Él velünk, él bennünk, ott van velünk minden ünnepen, megemlékezésen és évfordulókon, életünk minden fontos eseményén, mint egy jó barát, mint egy rokon. Önmagában az, hogy törvényben rögzítünk egy hagyományt, hogy kánonba emelünk egy irodalmi művet, az a mű életére önmagában még nem gyakorol hatást. A versek és a dalok csak a szívben tudnak élni. Jaj, annak a versnek, ami csak az irodalmi szöveggyűjteményben, és a jogszabályok lapjain létezik. Annyi azonban biztos, hogy amíg valaki olyan él, aki önmagát magyarnak érzi, addig ehhez az érzéshez Kölcsey Himnusza hozzákapcsolódik – fogalmazott Illés Péter.

Ugyancsak 200 évvel ezelőtt, 1823. január elsején született Petőfi Sándor – erre emlékezve a Csongrádi Színtársulat 200 év tűnődés – Petőfi kora és emlékezete címmel tartotta meg ünnepi műsorát a kultúrkör kistermében. A rendezvényre a VM4K Mozdulj! Petőfi! elnevezésű programjának a támogatásával került sor.

Ezt megelőzően az óbecsei Népkönyvtárban is volt ünnepi műsor a magyar kultúra napja alkalmából, ahol az …én is egy sugár vagyok című zenés irodalmi összeállítást láthatta a közönség a Mécsvirág együttes előadásában, Péterrévén pedig az óbecsei Népkönyvtár péterrévei tagozatának a szervezésében tartottak ünnepi műsort a Művelődési Házban.

F.R.