Спорт

Школски спорт: Оријентиринг у Бечеју

Ученици четири основне школе из Суботице и неколицина ученика из новосадских школа били су гости Основној школи „Петефи Шандор“, где су заједно са ђацима ове бечејске осмолетке учили о спорту који се назива оријентиринг.

Оријентиринг је дисциплина где такмичар уз помоћ карте и компаса треба да за најкраће могуће време пронађе на терену одређени број контролних тачака и то оним редоследом како је нацртано на карти објашњавају из Оријентиринг савеза Србије.

Оно по чему се овај спорт разликује од атлетског кроса јесте да се у оријентирингу такмичари  крећу по непознатој стази, користећи се реквизитима као што су специјалне карте тог терена и компасом. Такмичар односно учесник у сваком тренутку мора знати где се налази и на основу свог знања и искуства у цртању карте, доноси одлуку о томе којим правцем ће се кретати како би најбрже обишао целу стазу и пронашао све контролне тачке.

„Оријентиринг је добар за децу јер их доводи у ситуацију да морају сами да доносе одлуке и да не могу никог да криве за грешку коју начине. Деци је то веома занимљиво јер они ово схватају као игру. Поред тога што се забављају радећи неку активност у природи, крећу се, трче и размишљају, стичу навику да морају да доносе одлуке. Уз то развијају и одговорност“, објашњава Вујадин Жагар из Оријентиринг савеза Војводине.

„Направили смо промоцију оријентиринга у нашој школи како бисмо ђаке упознали са овим спортом, који је уврштен у такмичарски школски спорт. Ова дисциплина је веома интересантна јер је повезана са природом“, каже Роберт Шимон, професор физичког васпитања у ОШ „Петефи Шандор“ Бечеј.

За оријентиринг се израђују посебне карте по међународним стандардима. У Србији их данас има преко стотину, а уцртане руте у Београду, на Фрушкој гори, Златибору, Тари, Копаонику, Дивчибарама, Смедереву, Параћину, Крушевцу, па је са тим у вези у плану да се изради и карта Бечеја и да се ово такмичење у будуће одвија и у нашем граду.

„Желимо да популаризујемо овај спорт и да државно такмичење доведемо у Бечеј. То би имало и туристички значај, пошто оријентација није само у шуми и природи, већ и у градској средини. Наш план са организаторима, који праве посебне карте за оријентацију, је да се то одвија негде на обали Тисе до преводнице, преко Горанског парка, а циљ би био негде у градском центру“, каже директорка ОШ „Петефи Шандор“ Бечеј, Габриела Потребић Тежер.

Како додају из Савеза, овим спортом може се бавити и рекреативно и такмичарски.  Намењен је за узраст од 10 па све до 65 година и више, што говори да је то породичан спорт јер се њиме могу истовремено бавити све генерације.

Вукашин Љубојев