СО Бечеј: Одржана Свечана седница поводом Дана општине Бечеј

На свечаној седници СО Бечеј која је одржана 1.августа поводом прославе Дана општине Бечеј и Дана толеранције уручене су и годишње награде најзаслужнијим појединцима и колективима за ову 2022. годину. Седницом је председавао председник СО Бечеј Игор Киш а испред изворне власти гостима, грађанима, представницима институције и установа као и присутним одборницима обратио се и Дане Мандић, члан општинског већа задужен за спорт, омладину и односе са јавношћу.

Ове године годишње награде добиле су две установе културе, народна библиотека Бечеј и Градско позориште Бечеј, једна школа, Економско трговинска, једно предузеће, „Каменпромет“, једно спортско удружење Џудо клуб „Младост“ из као и појединци Бартус Валерија, учитељица у пензији и Јожеф Лукач старешина Одреда извиђача „Иво Лола Рибар“.

Игор Киш и Дане Мандић одржали су и поздравне говоре за присутне госте и лауреате у којима су се осврнули на последњу деценију од кад је ова власт преузела одговорност за управљање градом али и на историјат ових награда и разлоге зашто су баш ови колективи и појединци изабрани да буду награђени. Ову одлуку је донеле посеб- но образована комисија за доделу награда на челу баш са Данетом Мандићем који ће непосредно пред почетак свечане седнице новинарима и образложио неке од критеријума за доделу награда.

„Када говоримо о Годишњим наградама које се додељују првог августа поводом Дана града, који називамо и Даном толеранције, Комисија за доделу награда водила се управо тим да годишње награ- де које се додељују појединцима и друштвима имају одређену тежину у смислу одређених јубилеја или дужине трајања оног чиме се они који су предложени баве. Наравно, да бисмо ми волели да можемо да доделимо и више награда али оно што ми је посебно драго је да сваке године имамо све више пријављених тако да Комисија ове године коме год да је доделила награду од оних који су предложени не би погрешила. Грађани, политичке организације и други треба да сваке године наставе да предлажу све оне за које сматрају да заслужују из неког разлога да се нађу у лауреатима, како за ове годишње награде тако и на сваких 5 година за награду за почасног грађанина. Водили смо и одређене разговоре како бисмо изменили правилник у смислу да се награда за почасног грађанина додељује на сваке три године из разлога што сматрам да међу нашим суграђанима заиста има оних који су својим радом и деловањем и доприносом локалној заједници заслужили да понесу ту титулу почасног грађанина.“ – рекао је Дане Мандић.

Дане Мандић и Игор Киш су током свог обраћања на свечаној седници највише говорили о томе шта овај датум значи за историју града као и о томе какве су планове и циљеве у претходних десетак године поставили себи, као коалиционим партнерима који су преузели одговорност за управљање градом, и какви су резултати до сада остварени. Говорили су и о принципима према којима су се управљали, шта су приоритети и правци развоја града, шта је то што желе да постигну у привредном али и социјално-друштвеном животу општине Бечеј.

Након ове свечане седнице разговарали смо и са некима од награђених о томе шта им значи ова награда, колико су оваква признања битна за даљи рад и залагање у томе што раде.

Директор Градског позоришта Бечеј, др Здравко Петровић нам је рекао тим поводом: „Драго ми је да је Градскo позориште добило награду управо у години која није била наклоњена никоме, а поготово не култури. Ограничавања броја публике на представама и фестивалима, као и немогућност кретања и путовања уметника, претила су да у потпуности промене лице и дух позоришта. Међутим, ми не да нисмо имали проблем са публиком, о чему сведочи никад посећенији Бефемон и Мајске игре, него смо и своју уобичајену годишњу продукцију унапредили. Зато ову награду доживљавамо и као заједнички победу свих љубитеља позоришта и уметности и културе уопште.“

И директорица Народне библиотеке Бечеј, Ђијанта Ловаш изразила је задовољство што је ова установа културе такође ове године добила ову престижну награду: „Мислим да је Народна библиотека последњих година много тога урадила по питању побољшања рада са младима и са децом али и на плану организације других бројних културних дешавања. Мислим да можемо да се похвалимо да из године у годину имамо све разноврснији програме, све више догађања, све већи број манифестација, истраживачких програма, пројеката који су све озбиљнији и успешнији и који добро пролазе на конкурсима. Имамо све више манифестација али и унапређујемо и даље књижевни фонда и технички усавршавамо рад, улажемо у инфраструктуру наших објеката како у самој матичној библиотеци тако и у библиотекама у селима. Сматрам да је ова награда донекле и обавезујућа да наставимо али је и добра потврда тога што ми радимо. Она нам јако пуно значи јер очигледно је да су и у широј заједници други препознали наше залагање.“

Учитељица у пензији Бартус Валерија 40 године радила је са децом и на тај начин је заслужила ову награду. „Радила сам из срца, као остали учитељи и када су ме питали да ли ћу прихватити ову награду ја сам била изненађена и јако поносна. Лепо се осећам и сада када сам размишљала шта сам ја то урадила схватила сам колико је кратко било ово време, ових 40 година. Посебно када се присетим шта смо све преживели, и рат, па сада и ову онлајн наставу. Мени је увек било важно да деца не остану на том неком истом нивоу, да напредују. Никада нисам размишљала о томе да нећу имати времена, да нешто не желим да прихватим да радим, увек сам са директорима јако добро се слагала, чак и кад сам почела да радим знала сам да се посаветујем, да питам старије. Имам утисак да данас то млађе колегинице не раде, да мисле да је оно што су научиле на факултету најбоље. Није то увек тако. Мислим да нам живот и рад донесу да научимо шта је то што ми још додатно можемо да дамо деци и шта је најважније у животу. Уз све планове и програме које морамо да пратимо мислим да је важно да ми учитељи додатно им покажемо шта је то што је важно да науче.“ – рекла је учитељица Бартус Валерија.

Лукач Јожеф је на челу Одреда извиђача „Иво Лола Рибар“ већ 35 година. Изразивши задовољство што је ове године добио награду и потврду за свој дугогодишњи рад он је рекао: „Желео бих да се посебно захвалим онима који су допринели да сам ја данас овде и да могу да примим ово признање. Мени иза свега овога стоји 35 година рада. Ја нисам планирао да се тако дуго овим бавим, свакако не да будем на водећој позицији, али судбина је ето то донела. Јако сам задовољан радом извиђача јер сматрам да смо успели у ономе што нам је и био циљ а то је да децу васпитамо и усмеримо. Више од 20 хиљада деце прошло је кроз нашу организацију у ових 35 година. Мислим да што се тиче мог волонтерског рада и рада тимова који су се током година мењали учинили смо све шта је до нас да они који су били извиђачи науче од нас доста али и да ми сами много тога научимо.“