Друштво

Шта све очекује децу у „Дечијој недељи“?

Традиционална „Дечија недеља“ ове године почиње већ 3. октобра, у понедељак и организатори су најавили веома разноврстан програм за децу од предшколског узраста до средњошколаца.

У организацији ове дечије недеље учествују све образовне установе у граду, све установе културе, Центар за социјални рад, Дом здравља, Општинска управа, Канцеларија за младе, Бечејско удружење младих, Каритас, Музичка школа, Друштво учитеља, Друштво пријатеља деце, удружења попут Еко-Бечеј, спортска удружења, Удружење за помоћ МНРО, извиђачи, Комшије за комшије. Овако широк спектар организација је разлог због чега ће деца и ове године имати веома узбудљиву, едукативну и забавну Дечију недељу током које ће научити доста тога, свакако забавити се али и стећи неке вештине, научити да помогну неком коме је помоћ потребна.

Програм „Дечије недеље“ као и свако године почиње конференцијом за новинаре организаторског тима на којој ће бити речи о Локалном акционом плану за наредни период, сумирати рад обра-зовних и социјалних институција током претходне године, анализирати достигнућа и евентуални пропусти у заједници када је у питању заштита дечијих права и друге озбиљније теме које се тичу локалне политике заштите деце, образовања и друштвено-социјалних тема везаних за живот деце у општини Бечеј. Понедељак је по правилу везан за почетак радионичарских програма који ће се одвијати наредних дана, отварање разних ликовних и литерарних конкурса у различитим институцијама. То је и дан када општински званичници деци отварају врата институција, одговарају на питања и на тај начин у пракси уче децу демократским принципима у друштву.Први дан током „Дечије недеље“ посвећен је и социјално угроженим породицама, покретању већих хуманитарних акција.

Следећих неколико дана програми ће се одвијати у свим школама и предшколским установама, свим установама културе, у Каритасу, Канцеларији за младе, на Тргу, хиподрому, у библиотекама и школама у насељеним местима … Тематски веома разноврсне радионице од прављења фризура до веома озбиљних едукативних радионица на тему здравља и превентиве заразних болести. Велики број спортских програма, радионица глуме и ликовних вештина, „генерацијских“ сусрета млађих и старијих ученика и забавиштанаца, кувања, друштвених игара, забавних игрица попут „игара без граница“ … и тако све до петка када ће као и претходних година бити организован на тргу велики вашар и фешта са хуманитарним штандовима, музичким програмом и проглашењем још једног „Грађанина по мери деце“. Сви медији, фејсбук странице горе наведених учесника у организацији објавиће веома прецизну сатницу за све програме па саветујемо и родитељима, јер ће деци бити потребна мала помоћ да се одлуче, да сатницу добро проуче и да се организују тако да деца извуку најбоље од овог разноврсног програма. Сви програми су углавном отворени за сву децу и вреди искористити ову недељу да деци приуштите најлепше могуће дружење уз корисне и забавне активности које ће дуго памтити.