Светосавска академија и прослава 70 година од оснивања ЕТШ

Ове године Економско-трговинска школа у Бечеју била је дома-ћин средњошколске светосавске академије, поред тога ова школа ове године слави 70 година од оснивања. У препуној Великој сали Градског позоришта на почетку свечане академије директорица школе, Гордана Ковачев, се обратила присутним професрима, ђацима и осталим гостима и пожелела добродошлицу свима и рекла да је веома поносна што је овогодишња свечана акдемија посвећена баш обележавању овог великог јубилеја школа. Гордана Ковачев је рекла и да је веома поносна на ђаке и професоре у школи јер је досадашња историја школе обележена знањем, пријатељством, иновацијама у храброшћу, ентузијазмом и енергијом многих генерација наше школе.
Далила Дујаковић, заменица председника општине Бечеј је говорећи о значају које образовање наших суграђана има за локалну самоуправу рекла: “Општина Бечеј ће увек стајати уз своје ђаке и студенте јер они јесу наш највећи капитал. Из године у годину локална самоуправа се труди да улаже све више средстава да се побољшају услови за рад у школама, такође повећава и износе за стипендије које се додељују за наше студенте. То је оно што по нашем мишљењу треба да ради локална самоуправа за своје ученике.“ Заменица председника општине је честитала Економско-трговинској школи на овом великом јубилеју и напоменула да је својим радом ова школа заслужила све награде које је освојила у протеклом периоду као и високе оцене за квалитет рада о чему сведоче и сви успеси које ученици ове школе освајају на такмичењима како из стручних предмета тако и опште образовних. „Посебну захвалност и поштовање дугујемо дугогодишњој директорици школе Гордани Ковачев која је заслужна својим трудом и залагањем што је Економско-трговинска школа данас једна од најбољих економских школа у Србији“.
Дане Мандић, помоћник председника општине Бечеј за омладину и односе са јавношћу, уручио је поклоне за школу од стране локалне самоуправе. Гордана Ковачев се у своје име и име колектива захвалила и позвала присутне да после свечане академије посете и изложбу „Од оловке до тастатуре“ о историјату школе која је уприличена за јубилеј школе на којој је приказан историјат школе, наставна учила са којима се радило у претходних 7 деценија, презентације и филмови са сведочењима бивших ученика и професора. Изложба је отворена дан пре академије у галерији „Круг“ Градског позоришта.
Након овог званичног дела ученици и професори школе су извели програм свечане академије под називом „Светосавска академија: пут науке и културе и наш је пут“. Ученици и професори су приказали својеврсни преглед кроз историју образовања комбинацијом видео радова, плеса, кратких позоришних форми (кратки скечеви са разговорима великана који су афирмисали образовање, успоставили образовни систем у историји Србије: Вук Караџић, Доситеј Обрадовић, разговори књижевника као што су Милош Црњански, Иво Андрић, Станислав Винавер, Растко Петровић, разговори научника Никола Тесла, Михајло Пупин, Милутин Миланковић и др.) Посебан део програма је био посвећен и афирмацији образовања жена кроз приказе живота и рада неких наших најславнијих жена које су прве пробијале патријархалне предрасуде и друштвене стеге које је су у њихово време спречавале жене да се образују, раде, баве се уметничким и другим креативним пословима. Ту су биле Надежда Петровић, Исидора Секулић, Драга Љочић и друге. У кратком сведочењу ученице школе су одевене у костиме њиховог времена говориле о судбини ових жена, о њиховој посвећености ономе што су радиле и стварале. Целокупан рад на овој приредби сведочио је пре свега о начину рада у школи. Ученици и професори заједно на сцени били су веома усклађени, увежбани и равноправни. Овај својеврстан времеплов је била до сада јединствена светосавска академија која је пре свега била посвећена афирмацији знања, образовања и усавршавања образовног система. Завршена је на најбољи начин песмом Корнелија Ковача „Златни дан“. Овом песмом присутни су били испраћену у галерију на изложбу и касније на коктел у школи.