Политика

СВМ: Задовољни резултатима локалних избора

У петак 26. јуна у просторијама локалног огранка Савеза војвођанским Мађара председник општинског одбора ове странке др Виктор Молна и Игор Киш одржали су конференцију за штампу на којој су анализирали резултате протеклих избора на локалном нивоу.

„Сада када су резултати и званично потврђени сматрали смо да би требало да вам и их и презентујемо на овај начин. На покрајинском и републичком нивоу због неких пропуста у другим општинама још нису објављени коначни резултати за те нивое власти али знамо локалне. СВМ је по овим сада доступним резултатима на сва три нивоа постигао изузетан успех и захваљујем се свим грађанима који су подржали нашу листу. Овде у Бечеју могу да кажем са 5.152 освојених гласова то је  више од 80 посто  у односу на 2016. годину и мислим да су грађани прихватили наш програм: заједница, развој, будућност – то су наши највиши циљеви. Не само у кампањи него и до сада смо сваки дан били у контакту са грађанима, са удружењима и слушајући потребе грађана у том смеру смо и деловали. Морам да нагласим да нисмо за собом оставили недовршене започете пројекте,  оно што смо ми започели то смо и завршили и то нам је намера у будућности да радимо. Ја се надам да ћемо овде у општини Бечеј наставити досадашњу добру сарадњу са Српском напредном странком. Још нису почели никакви преговори, то је задатак свих нас у наредним недељема. Наш будући програм ће ићи у корист свих грађана општине Бећеј пошто желимо да сви боље живе и да наша околина буде много лепша и пуно боља. Циљ нам је да задржимо људе, поготово младе и евентуално да дочекамо спремни све оне који су отишли да се врате и да опет пронађу свој живот у Бечеју. Мислим да нам, пре свега, треба још инвестиција, још више радних места, мора много боље да се уреди индустријска зона да бисмо успели да доведемо бар још два, три инвеститора у нашу општину јер само на тај начин можемо да подстакнемо развој и да збринемо будућност наших грађана, обезбедимо им радна места, лични доходак. Наш принцип рада је да не дајемо нека велика обећања али се види да смо радили, завршавали смо и неке пројекте који су били и до 12 година одлагани и незавршени. На тај начин ћемо радити и даље. Мислим да је, на пример, екологија веома запостављена. Једна од идеја могла би да буде и уређење излетишта и санација простора око Мртве Тисе. Ту се ништа није радило 30 до 40 година. То је леп простор и крајолик који би могао да буде веома атракктиван, пре свега да се очисти, да се не улива канализација у воду за почетак. То је и даље веома велики проблем посебно за грађана који живе у непосредном окружењу. То може да буде заиста једно лепо место за туристе, за пецароше, породичне излете. У целој панонској низији има много таквих места. Мене веома радује и кад видим колико су у последње време популарни салаши што је још једна могућност коју би требало да искористимо. Ја се надам де ће тај рурални туризам и овде да постане све популарнији.“ – рекао је председник општинског обора др Виктор Молнар

Да ли мислите да су вам у преговорима са СНС сада исте позиције као у прошлом мандату када сте договарали коалицију? На њиховој конференцији за штампу речено је да они сада због великог броја гласова(преко 9.000) и очигледне подршке грађана, као и због  тога што имају довољно мандата да сами формирају власт, ће очекивати од будућих коалиционих партнера, ако их буде, да прихвате у потпуности политику СНС и њихову визију развоја општине.

„Када погледамо резултате, листа коју је тада предводио СНС је и у прошлом мандату имала 22 одборника  а листа коју је предводио СВМ у преходном мандату је имала 7 одборника. Сад СНС има 20 а СВМ има 11. Свакако мислим да је ова наша старт позиција сада јача и када будемо преговарали тиме ћемо се водити.“ – рекао је Игор Киш

На покрајинским изборима Савез војвођанских Мађара је освојио нешто преко 75.000 гласова што је према речима председника стране Иштвана Пастора „историјски резултат“ који ова странка није имала још од 1993. године. У покрајинској скупштини то је 11 посланика, у републичкој вероватно 8 или 9.