Óbecse

Szecsődi Bálint és Lengyel Anna díjnyertes animációja

Óbecsei gimnazisták sikere a szekszárdi Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen

Lengyel Anna és Szecsődi Bálint, az óbecsei Gimnázium tanulói először a 13. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny vajdasági döntőjén szereztek első díjat számítógépes animáció kategóriában, majd a vetélkedő szekszárdi megmérettetésén ismét a legsikeresebben teljesítettek.

– Rendkívüli büszkeség ez a Gimnázium számára, hiszen a pályamunkák száma ezen a versenyen gyakran meghaladja a 250-t. Az az idő, amióta ebben az iskolában tanítok, elég volt ahhoz, hogy felismerjem Bálint tehetségét. Rögtön tudtam, hogy hol tudná hasznosítani a tudását, és ezért döntöttem úgy, hogy pályázzunk ezen a nemzetközi vetélkedőn – mondta Imbronjev Hajdú Tímea, informatika tanárnő.

Ez nem kis elismerés az óbecsei oktatási intézménynek, valamint az egész községnek, hiszen ezen a versenyen magyarországi és határon túli általános és középiskolás tanulók is összemérték informatikai tudásukat több kategóriában. Tanulóink háromdimenziós animációja, mely Óbecsét és környékét mutatta be turisztikai szempontból, a tíztagú zsűrit rendkívül lenyűgözte.

– Ez a munka először a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság Kerek e vidéken címet viselő vetélkedőjére készült, ahol az volt a feladatunk, hogy szülővárosunkat és környékét mutassuk be. Ezt később átdolgoztuk és elküldtük a Neumann Nemzetközi Versenyre is – magyarázta Anna, aki a közelmúltban kezdett el érdeklődni a 3D modellezés iránt.

A fiatalok a munkájukat a Gimnázium Tudományok hete elnevezésű rendezvényén, április 19-én bemutatták lakosainknak is. Nem elhanyagolható az sem, hogy tehetségének köszönhetően Bálint manapság saját informatikai szakkört vezet.

– Mivel informatika órán nem nagyon foglalkozunk a 3D modellezéssel, animációval, és grafikával, úgy döntöttem, hogy elindítanék egy szakkört az iskolán belül, mely az informatika ezen ágaival foglalkozna. A tudásom megvolt hozzá, a tanárnőm pedig támogatott ebben. Az érdeklődés a diákok részéről eleinte nem bizonyult a legjobbnak, de ahogy múlt az idő, a sikereinket látva egyre többen csatlakoztak hozzánk – mesélte Bálint, aki már négy éve foglalkozik animációk készítésével.

Ugyanezen megmérettetés vajdasági döntőjében további két másik gimnazista is kiválóan teljesített.A grafika kategóriában, Bata Zsombor és Varnyú Áron, első osztályos tanulók Zentán első helyezést értek el, majd később a szekszárdi döntőn az ötödik helyen végeztek.

Ez a verseny az egyik legrégebbi informatikai verseny Magyarországon, ami attól különleges, hogy a pályamunkák elbírálói nem kizárólaga diákok informatikai tudására kíváncsiak, hanem az egyéniségükre is. Pontosabban arra, hogy hogyan tudják termékként bemutatni, úgymond „eladni” alkotásaikat.A döntőbe került versenyzők értékes jutalomban részesültek.

 

 

Péter Dijana

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *