Színpadon a Les Filles!

Az óbecsei lányzenekar pop-, rock- és bluesrepertoárjával rövid idő alatt szerzett népszerűséget mind a fiatalok, mind az idősebbek körében

A Katicabogarak nevű gyermekkórusból két évvel ezelőtt született meg az azonos nevű zenei műhely, ahol az óvodás csoportoktól a középiskolásokig többféle formációban – kórusként, szólistaként, zenekarként – is zenél és énekel közel 40 kis és nagyobbacska muzsikus. Itt olyan hangszereken is tanulhatnak a gyerekek, amelyeket nem oktatnak a helyi zeneiskolában, és a pop-rock zene is a repertoárjukon szerepel. Az időközben felcseperedő kamaszokkal is tovább foglalkozik Lovas Đijanta zongoratanár, a lányzenekar ötlete is tőle származik. Az általa vezetett egyik zenetáborban álltak össze a lányok, akiknek a repertoárján magyar, szerb és angol nyelvű dalok is szerepelnek.
Bár a járvány miatt világszerte csaknem két évre leállt a közösségi zenei élet is, az óbecsei lányok ez idő alatt zenekarrá szerveződtek, gyakoroltak, és az első adandó alkalommal be is mutatkoztak a közönségnek. A 2020 augusztusában összeállt Les Filles tagjai általános iskolás és középiskolás lányok, név szerint Deák Noémi, Erős Lilla, Horvát Anna, Jovana Batinić, Katarina Pivnički és Lovas Fiona,
Nevük, a Les Filles franciául azt jelenti: a lányok. A név a 17 éves Horvát Anna fejéből pattant ki, ő a zenekar basszusgitárosa. A zeneiskolában klasszikus gitáron tanult játszani, basszusgitározni az édesapja tanította meg.
– Körülbelül öt évvel ezelőtt kezdtem el basszusgitározni, minden nap zenélek. Nagyon szeretem azt az érzést, amikor megszólal a gitár, mert a basszust nem csak hallani, de érezni is lehet. A barátaink is eljárnak a koncertjeinkre, bár közülük nem mindenki pont ennek a zenének a rajongója, amit mi játszunk – mondta el érdeklődésünkre Horvát Anna.
Ahogy a basszusgitár, úgy a dob sem kifejezetten női hangszer. Az ugyancsak 17 éves Deák Noémi több mint 3 évvel ezelőtt ismerkedett meg a dobbal. Red Hot Chili Peppers-dalokkal kezdte a tanulást.
– Sokat néztem a youtube-on, hogy mások hogyan csinálják, és nagyon tetszett. Van egy szomszédunk is, aki zenekarban dobol, tőle sajátítottam el az alapokat, jelenleg pedig Törökbecsére járok tanulni. Nagyon élvezem a zenekari muzsikálást – árulta el Noémi.
A Les Filles gitárosa a 14 éves Katarina Pivnički, ő három évvel ezelőtt vette először a kezébe a hangszert.
– Volt otthon egy akusztikus gitárunk, valamikor az anyukám játszott rajta. Először ezen gyakoroltam, majd az akusztikust felváltotta az elektromos gitár. Jelenleg különórákat veszek egy zenetanártól. A műfajok közül a blues a kedvencem, nagyon szeretem például a Sweet Home Chicago című dalt – nyilatkozta Katarina.
A 14 éves Lovas Fiona a zenekar billentyűse. Édesanyja zongoratanár, orvos édesapja gitározik, ő pedig négy évesen hegedülni kezdett. A zongora idővel felváltotta a vonós hangszert.
– Korábban is zenéltem zenekarban, de ez most különleges. Nagyon szeretek ezekkel a lányokkal zenélni, remélem, hogy sokáig együtt maradunk és barátok leszünk – mondta Fiona.
A lányok heti rendszerességgel próbálnak Óbecsén. A 12 éves Erős Lillát az édesanyja hordja Törökbecséről. Lilla énekel a zenekarban.
– Nagyon szeretek énekelni, hegedülni, zongorázni – a zene kitölti az életemet és meg is nyugtat. Korábban népdalokat énekeltem, de most a pop-rock műfaj közelebb áll hozzám – tudtuk meg Lillától.
A lánybanda másik énekese a 13 éves Jovana Batinić, ő a zeneiskolában hegedülni tanulni.
– Én azokat a szép és élénk dalokat szeretem, amelyekre lehet táncolni. Ezekben jót lehet énekelni és zenélni is, és a koncerteken is remek hangulat szokott lenni – jelentette ki Jovana.
Az óbecsei lányegyüttes repertoárján közel húsz pop-, rock- és bluesdal szerepel. A lányegyüttesnek egyre gyakrabban vannak fellépései Óbecsén és más városokban is. Nemrégiben az a megtiszteltetés érte őket, hogy Óbecsén Pataki Attila, az Edda frontembere, Zentán pedig a Lóci játszik együtteselőzenekaraként léphettek színpadra.

F.R.