Óbecse

Tíz évre bérelhetnek majd földet az állattenyésztők

A péterrévei Szabó Tibor, valamint a bácsföldvári Pavle Gucunski gazdaságába is ellátogatott múlt szombaton Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár és Dragan Tošić, Óbecse polgármestere. Mindkét vendéglátójuknál el is beszélgettek néhány helybéli gazdával, akik első kézből értesülhettek arról: egy törvénymódosítással 20 év után először lesz lehetőség arra, hogy az állattenyésztők 10 évre bérelhessenek majd állami földet. Nedimović szerint fontos lenne létrehozni egy felvásárlói regisztert is, és meg kellene határozni azt is, hogy ki él kizárólag a földművelésből.
– El kell különíteni azokat, akik főállásban foglalkoznak földműveléssel azoktól, akik más kenyérkereset mellett, mellékesen teszik ezt. Másképp kell ebben a két esetben rendezni az adó- és pénzügyi kérdéseket, valamint a támogatási rendszert, hiszen a csak földművelésből élőknek előnyt kellene élvezniük ezeken a területeken azokkal szemben, akik például a nyugdíj- és rokkantsági biztosításukat más módon is meg tudják valósítani. Abnormális az a helyzet is, hogy függetlenül attól, hogy valaki egy vagy száz hektáron gazdálkodik-e, ugyanolyan járulékokat fizet. Meg kell reformálni ezt a hatalmas adóssággal terhelt, igazságtalan rendszert, ehhez kértük a Világban segítségét – jelentette ki.
Vuk Radojević elmondta: a jelenlegi tartományi kormány ideje alatt Óbecse község területére több mint 210 millió dináros támogatás érkezett.
– Különösen nagy volt az érdeklődés a fiatal termelőknek járó támogatások iránt, ők csaknem 42 millió dinárt kaptak. Emellett a legnagyobb érdeklődés az öntözőrendszerek beszerzése iránt volt, amire szintén több mint 40 millió dináros támogatást adtunk, és közel 30 millió dinár jutott új gépekre és hűtőbrendezések felszerelésére – összegezte Radojević.
A tartományi titkár arra is emlékeztett, hogy ugyancsak az elmúlt három évben a tartományi kormánytól a községbe nagyjából 400 millió dinár érkezett víz- és szennyvízberuházásokra, dülőutak és sárrázók kiépítésére, csatornázásra és illegális szemétlerakók eltakarítására az állami földekről.

F.R.