Több, mint százan adtak vért

Sikeres volt az idei 4. véradási akció

Az idei negyedik véradási akción, melyre május 20-án, szerdán került sor a Városi Színház tánctermében, százegy lakosunk adott vért.
– Rendkívül elégedettek vagyunk az akcióval, már régen nem volt ennyi önkéntes véradónk. Az akcióra meglehetősen sok nő jött el vért adni, összesen huszonhárom. Az adományozók vászontáskát, kekszet, vizet kaptak ajándékba, amelyet a Vajdasági Vérátömlesztési Intézet biztosított. Tevékenységeink mottója ,,Adj vért, ments életet”. A rendkívüli helyzet alatt csökkent a kórházak rendszeres tevékenysége, pl. műtétek stb. De lassan normalizálódik a helyzet, a kórházakban ismét növekszik a műtéti beavatkozások száma, ezért nagyon fontos, hogy minél több ember vegyen részt önkéntes véradáson. Ezzel feltöltenék a készleteket és emberi életeket menthetnének – mondta Marijana Ćalović, az óbecsei Vöröskereszt titkára.
A százegy véradóból, akik e példaértékű tettre szánták el magukat, öten először adtak vért.
– Tavaly nyáron volt lehetőségem először vért adni. Testvéreim akkor már többedjére vettek részt a véradási akción. Régóta terveztem, hogy csatlakozom hozzájuk. Korábban külföldön is egy-egy alkalommal elmentem vért adni, de Magyarországon nem tehettem meg, mert nem volt egészségügyi biztosításom, Erdélyben hiányzott a román állampolgárság, így kénytelen voltam megvárni, hogy egyszer itthon legyek, amikor éppen önkéntes véradás van Óbecsén. Fontosnak tartom, hogy amikor csak tehetem, vért adjak, mert úgy gondolom, hogy a részemről csekély erőfeszítés is sokat jelenthet valakinek szükség helyzetben. Jó lenne, ha lenne egy nemzetközi igazolványom, amivel országtól függetlenül a világ bármely pontján is vagyok, tudnék vért adni – mesélte Palotás Mihály az óbecsei véradási akció után.
A következő véradási akcióra Óbecsén július 8-án kerül sor, míg Péterrévén legközelebb július 17-én, Bácsföldváron pedig augusztus 14-én adhatnak vért az önkéntesek.
Tekintettel arra, hogy közeleg június 14-e, az Önkéntes Véradók Világnapja, összegyűjtöttünk néhány információt a véradásról.
Legalapvetőbb tudnivalók
Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges személy. A férfiak három havonta, a nők pedig négy havonta adhatnak vért.
Mit lehet véradás előtt és után enni, inni?
Az egyik legfontosabb dolog, hogy elegendő folyadékot igyon a véradó. Célszerű enni is a véradás előtt. A vér adása után két órán át tilos a dohányozás. Ajánlott, hogy azok a személyek, akik veszélyes vagy fizikai munkát végeznek, (építkezés, vezetés), ne dolgozzanak azon a napon. Aznap, amikor az illető vért adott, több folyadékot kell inni, mint általában.
Mennyi vért gyűjtenek a vérvétel során, és ez mennyi ideig tart?
Alkalmanként 450 ml vért vesznek le. Steril, egyszerhasználatos, műanyag zsákba, vérvételi rázómérleg segítségével gyűjtik a vért. Ideális esetben kb. 5-10 perc az egész folyamat, a teljes procedúra sincs több fél óránál, utána 5-10 percet pihenni, ülni, és a folyadékot pótolni (fél liter még a helyszínen).
Milyen jótékony egészségügyi hatása van a donorra a véradás?
A véradás amellett, hogy segíthet másokon, sőt, életeket menthet, csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát a véradónál. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a csökkent vasszintnek tudható be, hiszen minél magasabb koncentrációban találhatók meg a vörösvértestek, annál masszívabb a vér viszkozitása. Egy másik tanulmány szerint a véradásnak ezen kívül van még egy jó hatása. Csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ugyanis a magas vasszint a rákkal is összefüggésbe hozható, mégpedig azért, mert a túl sok vas megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különböző daganatok megjelenéséhez vezethet. A rendszeres véradás ösztönzőleg hat a friss vörösvérsejtek képződésére is.
Miért adjunk vért?
• Mert a véradók életeket mentenek
• Mert a véradás egyben egy gyors szűrővizsgálat is – a véradó visszajelzést kap egészségügyi állapotáról
• Mert egyetlen véradással három életet is megmenthető – a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum is készül
• Mert a véradás pozitív hatással van a véradó egészségére is
• Mert a véradás serkenti a vérképződést
• Mert a véradás pozitív közösségi élmény.

D.P.