Óbecse

Új köntösben a kismoholi strand

Összefogtak a péterréveiek és rendbe hozták a Tisza-partot

A péterrévei Helyi közösség kezdeményezésére ismét megrendezésre került az önkéntes takarítási munkaakció a péterrévei Tisza-parton. Május 16-án, szombaton ötven helyi aktivista jelent meg a kismoholi strandon, hogy rendbe hozza, szebbé tegye sokak kedvenc helyét a nyári hónapok alatt.
Az aktivisták között voltak kicsik és nagyon, idősebb és fiatalabb korosztály, a Helyi közösség, helyi civil szervezetek és klubok tagjai. Az akcióhoz csatlakoztak a Kecsege Horgász Klub, a Da Vinci festőművész egyesület és a Falunkért Ifjúsági Csoport polgári egyesület is, akik év folymán számos önkéntes munkaakciót valósítanak meg.
– A Tisza partján összegyűlt lakosok megtisztították a területet a szeméttől és a hordalékfáktól, valamint átfestették a strandon található épületeket. Új festékréteget kapott a két Tiszai móló is, amelyek most már szintén startra készen várják a nyári idényt és a fürdőzőket. Visszakerült a strandra az a tucatnyi fa asztal és pad is amellyel tavaly bővült a Tisza-part kínálata. Mindemellett, a Péterréve központjában álló játszótér átkerült a partra, mivel annak helyén a gyermekek egy teljesen új, játékokkal felszerelt teret kapnak majd – mesélte Szabó Attila, a Falunkért Ifjúsági Csoport polgári egyesület elnöke.
Az említett munkálatok mellett megújult a strandröplabda pálya is, amely friss homokkal lett feltöltve a szezonkezdés előtt. A péterrévei strand nem csak a pihenésnek és a szabadidős tevékenységnek a kiváló helyszíne, de számos rendezvényt is tartanak itt minden évben, mint amilyen a horgászmaraton vagy a falunapok. Ezen felül nyaranta több koncertnek is ad otthont a strand.
– Mindig fontosnak tartottam a közösségi életet. Óvodás korom óta oszlopos tagja voltam különböző kultùr-csoportoknak, például néptánc, énekkar, zenekar, színészet, kézművescsoport, bármilyen program szervezése és kivitelezése… Úgy gondolom, falunk élhetősége és kúltúrája rajtunk, az itt lakókon áll. Ha minden ember önzetlenül odateszi magát, akkor az látványos eredményt produkàl. Egy-egy ilyen közös munkaakció, mint a mostani is, építő jellegű és összekovácsoló erejű. Azon kívül, hogy jó hangulatban szebbé varázsoljuk a környezetünket, ismeretségek, baràtsàgok szövődnek. Én csak buzdítani tudok mindenkit, hogy legközelebb ne hagyjàk ki – mondta Stanojev Német Annamária, a Da Vinci művészegyesület elnöke, aki szintén részt vett a munkaakcióban.
A péterréveieknek az idei évre is vannak újító ötleteik, ugyanis idén egy öltöző és egy tusoló kiépítését tűzték ki célul. A munkaakciót Óbecse község, illetve az óbecsei Ifjúsági Iroda is támogatta.
Péterrévén az elmúlt években a lelkes aktivistáknak köszönhetően jelentősen fellendült a társasági és kulturális élet. Tavaly a Falunkért Ifjúsági Csoport és Óbecse község Ifjúsági Irodájának köszönhetően megnyílt az Ifjúsági Klub, amely számos oktató és szórakoztató jellegű, valamint kulturális eseménynek ad otthont.

D.P.