Друштво

Трибина “Украдена безбедност” у библиотеци

Народна библиотека Бечеј, у сарадњи са Фондацијом “Тијана Јурић“ из Суботице, организује трибину/радионицу “Украдена безбедност“, у понедељак 18. марта 2019. годинеу 18 часова, у Свечаној сали библиотеке.

Предавач на трибини биће господин Игор Јурић, оснивач Фондације “Тијана Јурић“. Трибина је намењена детаљнијем и опсежнијем упознавању са безбедносним проблемима у друштву (посебно када су у питању деца), али и информисању о препознавању проблема и превентивним и заштитним методама. Проблеми са којима се суочава наше друштво као што су трговина људима, трговина органима, педофилија, сексуална и радна експлоатација, злостављање деце и друге друштвено деструктивне појаве све су видљивији и учесталији и склони мутацији (прилагођавању) у зависности прилике и могућности а томе доприноси прилично блага казнена политика у судској пракси која је владала до сада. Кампања за препознавање појавних облика насиља и афирмативни програми превенције као кампања за правовремену реакцију и друштвену одговорност свих грађана да пријаве насиље уколико дођу до сазнања о случају, води се одавно у медијима. Поред свега тога већина наших грађана реагује неспремно када се нађе у ситуацији да је потребано да интервенишу у свом непосредном окружењу. Већ одавно кроз медије води полемика и расправља о законским регулативама које подразумевају пооштравање казни за починиоце али је у судској пракси још увек друштво далеко од тога да изрекне и спроводи драконске казне које ће драстичније смањити број жртава, напротив, чини се да су појавни облици насиља над децом и у породици у порасту. Већина грађана у свом непосредном окружењу сваки од ових појавних облика насиља прима још увек са одређеном резервом у свести јер се то дешава „тамо, негде и некоме“. А дешава се ту, око нас, у комшилуку, у школи, на послу. У нашем месту или оном поред. На интернету. Мање или више прикривено. Подједнако опасно и укорењено. Када је насиље над децом у питању од стране непознатог предатора, породичног насиља до вршњачког потребно је посебно сензибилисати грађане да брзо и ефикасно реагују и да посебно обрате пажњу чак и на оне суптилниније знаке да је дете у опасности.

“Безбедност деце је одговорност свих нас. Ми често имамо проблем и често размишљамо о неким другим приоритетима, док се не деси оно што се десило мојој породици и тада схватиш да сви други приоритети падају у воду. Безбедност деце није опционална него обавезна ствар нас родитеља, а ми често то занемарујемо и не водимо довољно рачуна, али некако се ја надам да има много добрих људи који желе да се нешто промени и да та безбедност стварно буде приоритет, тако да се надам да ће у неком будућем периоду заиста и бити баш тако,” – Игор Јурић

Треба напоменути да ће на трибини бити коришћен аудио-визуелни записи и примери из праксе осетљивог садржаја, па је трибина намењена искључиво одраслим особама.