ДруштвоСервис

Улица Стевана Дороњског: Следеће године пут, атмосферска канализација, паркинзи

О улици Стевана Дороњског смо писали неколико пута, када је прошле године покренута иницијатива да се санација коловоза и атмосферске канализације у овој улици уврсти као један од приоритета грађана у првој месној заједници у акцији „Буџет по мери грађана – и ти се питаш“ али и пре тога када су грађани ове улице потписивали петицију за решевање проблема. Прича о улици је позната и шире, пре месец, два је и новосадски Дневник објавио чланак.

Да поновимо, у овој улици  од самог почетка изградње улице, негде крајем 70-тих, почетком 80-тих (прошлог века) је коловоз остао незавршен, никада након насипања првог слоја бетона није нанет горњи хабајући слој па је временом тај доњи слој почео да се круни. Аутомобили али и пешаци се тешко крећу улицом јер је коловоз препун рупа и крупног камења. Након тог незавшеног асфалтирања улица је у међувремену добила неколико стамбених зграда, три низа ламела и дуж целе улице изграђену су приватне куће. У овој улици сада веорватно има много више становника него у неким улицама које су биле у претходних неколико деценија приоитет за реконструкцију. Но, није само коловоз проблем, због балагог спуста према крају улице у двориштима кућа скупља се вода, атмосферска канализација није урађена па вода се меша са фекалном канализацијом. Поред тога нема довољно места за паркирање па  становници улице углавном паркирају на зеленим површинама и што је можда најважније нема тротоара ни са једне стране улице па је кретање путем веома небезбедно.

Према речима начелнице Одељења за привреду и инвестиције Сандре Попов за ову улицу је тренутно у изради пројектна документација којом је предвиђено осим санације пута и атмосферска канализација и изградња паркинга. Ово би требало да буде довршено до краја године и за то су обезбеђена средства у овој години у износу од 650.000 динара, након тога на реду је конкурисање за средства за реализацију пројекта код виших нивоа власти и сама реализација која би требало да почне у току следеће, 2020. године. Ово је наговештај да је констатна кампања становника Стевана Дороњског улице уродила плодом и да се коначно могу надати да ће ова улица коначно добити редовно асфалтиран пут после 40-так година.