ДруштвоСпорт

Успешна година за клуб „Макс денс”

„Тело никад не лаже” – Марта Грејем

Одувек је међу основним постулатима о здравом начину живота поред адекватне и контролисане исхране неопходна и физичка активност. но већини људи она представља додатно оптерећење, захтева време, посвећеност, стечену навику. Физичку неактивност не можемо елиминисати али можемо покушати да утичемо на непосредно окружење и мотивишемо људе да буду физички активнији. Бављење физичком активношћу један је од најбољих начина за превенцију гојазности, али и бројних других обољења која настају као последица прекомерне тежине. У различитим периодима у животу неопходне су различите врсте вежби али се навика да је рекреација, интегрални део живота нешто што се најбоље стиче у детињству. Чак и кад смо свесни какву добробит имамо од вежбања, данас постоји глобални проблем који физичку неактивност сврстава у водеће факторе ризика за настанак масовних болести (кардиоваскуларних, малигних болести и дијабетеса ). Пронаћи време и вољу да се посветите свом здрављу често зависи од начина живота, менталитета и стечених навика још из детињства. Најбоље је пронаћи онај облик рекреације који вам неће бити оптерећење него забава у којој ћете и уживати и опустити се.

Ако сте у потрази за рекреацијом која ће поред тела, позитивно утицати и на ваш ум, најбоље је одабрати плес и то неки програм по својој мери, неки од програма који нуди центар Макс Денс. Плес омогућава да комуницирате телом и покретом, да се рекреирате, размрдате и оснажите. и да уживате у музици, забавите се, истражите своје домете. Ово се најбоље научи у периоду живота када се однос према телу формира, у Макс Денс центру су то схватили па је рад са децом, едукација за децу и одрасле основни програм на којем се заснива рад клуба.

Макс денс је спортски центар евидентиран у Министарству омладине и спорта од 2005. године. Тим који ради у клубу посвећен је изградњи атмосфере која мотивише децу и одрасле да радо долазе на тренинге и уживају у плесу и рекреацији. Основни мото клуба је “Све што хоћемо то и можемо!” и веома су поносни на чињеницу да се разултати рада показују кроз сјајне успехе на такмичењима и велики број медаља освојених у Србији и иностранству.

Разговарали смо са Марином Радић која је оснивач клуба и тренер о раду клуба, о плановима за даље, успесима на такмичењима…
Ова година је била веома успешна за ваш клуб, шта бисте посебно издвојили?
Од успеха бих издвојила пето место на Светском првенству које је остварила Александра Радић које је било одржано у Шведској, то је био највећи успех за Србију али и за нас, на тај успех смо посебно поносни и то нам је дало неки ветар у леђа да и даље радимо, путујемо и надамо се да ће следеће године бити златна медаља. Била је велика конкуренција на том такмичењу, преко 100 такмичарки, Александра је ушла у финале. Још један велики пласман који смо остварили је освајање Светског купа и златне медаље. Тај Светски куп је био одржан у Чешкој, то је такође био најбољи резултат за Србију. Деца су такође имала веома добре резултате на свим такмичењима на којима су учестовали. Задовољни смо целокупном сезоном. Вежбамо даље и спремамо се за следећа такмичења која ће кренути од фебруара, марта
Како је организован клуб, какве све врсте рекреације и плеса нуди ваш клуб и за које узрасте?
У нашем Маx центру постоје две групе рекреативног програма: Макс фитнес (тренинзи за децу и одрасле, тренинзи са пилатес лоптом, јутарњи тренинзи за добар почетак дана, зумба, тренинзи за жене после 45.године) и Макс денс (диско денс, гимнастика, балет и балетић, мини диско за децу од три и по године до пет година). У плесном клубу денс вежбају деца од узраста три и по, четири године, имамо најмлађе групе и за дечаке и девојчице. Дечака сада имамо десетак у групи али се надамо да ће их бити више. За њих није у питању плес са кореографијом него вежбе снаге, координације, брзине, школа спорта. Имамо и групу за гимнастику, ту долазе и дечаци и девојчице и углавном су то вежбе обликовања, одличне за деформитете, равна стопала, лоше држање, формирање здраве кичме, родитељи најчешће уписују децу у ове групе као корективну гимнастику за проблеме који се јављају у току одрастања али имамо и озбиљнијих гимнастичких програма вежби на партеру, разбоју. Денс програм је специфичност овог клуба. Ту највише имамо успеха како у раду са децом тако и за одрасле. Диско денс је енергичан плес који захтева много физичке снаге и пуно вежбе, веома је захтеван и финасијски кад су у питању одласци на такмичења, костими и путовања све то захтева издвајања. Трудимо се да пронађено спонзоре и пријатеље клуба да нам помогну. Све програме радимо у својој сали која се налази у Хајдук Вељковој улици бр. 36., ту је и простор за вежбање, теретана.
Када су у питању програми за одрасле која је старосна граница и да ли имате неке специфичне програме, неке новине у раду?
Наравно имамо и групе за одрасле, посебно је популарна ова новагрупа коју смо отворили под називом Мин. 45 за жене изнад 45 година. Почетну иницијативу за оснивање ове групе дала ми је моја мама када је рекла да би она желела да редовно почне да вежба али су јој програми као што су зумба или аеробик напорни и тешки, то су програми који су јако захтевни, има пуно скакања, исти је проблем био и са теретаном и аеробиком. Ова група сада, у овом моменту, броји више од 20-так жена и оне долазе редовно, веома су посвећене и вредне. Поред овог посебну групу чине жене и девојке које долазе у теретану код нас, оне вежбају по посебном програму, наравно имамо и програме посебних индивидуалних тренинга у складу са физичким могућностима. Светска здравствена организацију препоручује да се сваког дана вежба од 30 до 60 минута а то мали број људи испоштује. Наша препорука из искуства би била да се потруде да у наредној години бар два пута недељно вежбају интензивно по 45 до 60 минута, то је неки минимум који треба себи да пруже. Сваки килограм вишка је три килограма више оптерећења на коленима и зглобовима.
Када су у питању такмичења и путовања, како финансирате те програме?
Сва путовања плаћамо сами, имамо неке пријатеље клуба који нам помажу, спонзоре за неку авионску карту или некад за смештај, родитељи и деца углавном све финансирају сами и путовања и такмичења и опрему. За зумбу плаћамо посебно музику и наручујемо преко интернета од професионалних инструктора која се специјално припрема за ову врсту рекреације.