ДруштвоПолитика

Усвојен буџет за 2020. годину

На претпоследњој 54. седници СО Бечеј у овој години на дневном реду пред одборницима нашло се неколико предлога који су изазвали прилично бурну расправу углавном између одборника „Само локално“ овог пута у пуном саставу са једне стране и председника општине и председника Скупштине са друге стране.

Тригер је као и увек када је то предузеће у питању била расправа о финансијском пословању ЈП „Топлана“ где је постављено већ стандардно питање ликвидности овог предузећа. Према излагању одборника Милана Бокуна ово ЈП иако је под субвенцијама општине има велике расходе за плате, за репрезентацију, донације и друге расходе који би требало да буду смањени тј. да предузеће уштеди на томе. Одборник Бокун је утврдио и да је ове године из буџета Општине већ дато скоро 120 милиона динара субвенција за ово предузеће, рачунајући у то и кредит за подмиривање дуговања, авансна плаћања грејања јавних установа и предузећа и редовне субвенције општине на годишњем нивоу. Председник општине, Драган Тошић је рекао да је Топлана та која је дигла кредит који ће отплаћивати сами и да је Општина само дала сагласност на то, као и да је обавеза општине да одржава мрежу која је у њеном власништву па је та стандардна субвенција од 18 милиона на годишњем нивоу намењена за строго наменска средства која морају бити потрошена у те сврхе или евентуално за неке непредвиђене хаварије на мрежи.

Када је у питању расправа о буџету, односно усвајању истог од стране одборника, атмосфера и расправа која је започета још на јавној расправи између председника општине Бечеј Драгана Тошића и одборника Милана Бокуна се наставила, пред одборницима овог пута, о инвестицијама у буџету, о пројектима, о селекцији пројеката, о приоритетима. Тон расправе је био скоро идентичан као и на јавној расправи и до изражаја су дошле све размирице позиције и опозиције у Скупштини чији ставови су били, судећи по свему, непомирљиви када је у питању реализација, односно трошење општинског буџета и у претходном и у наредном периоду.

Расправа о коначној ликвидацији два предузећа „Линк-ФТО“ као и Дирекције за изградњу (бивши Станком) покренула је питање и запослених који су радили у ове две фирме. Наиме, већина запослених је премештена на неке друге послове у локалној самоуправи или предузећима чији је Општина оснивач. Одборник Стеван Косановић је поставио питање повећања износа плате за запослене у локалној самоуправи ако се узме у обзир да су ови радници распоређени на друге послове. Начелних управе Зоран Ковач је рекао да се осим за једно место није повећао износ за плате запослених јер је ово прераспоређивање урађено тако да се уклапа у предвиђени кадровски план Општине Бечеј.

Једна од тачака за коју нико није претпоставио да ће бити предмет неке веће расправе, јесте повећање накнаде за мртвозорнике за које она није мењана тј. повећавана од 2006. године, је ипак изазвала исту, наиме, одборница Светалана Динић је предложила веће повећање накнаде јер је буџет довољно ликвидан а те накнаде су прилично ниске (у нашој општини 1000 динара а предложено је повећање на 1300 динара). На ово је одговорио председник Скупштине Ненад Томашевић који је навео то да је у већини општина ова накнада много мања него што је у бечејској и без повећања и да је за неко веће повећање потребно пронаћи средства јер за то у буџету тренутно нема довољно простора, средстава и рекао је да је у питању популистичка политичка манипулација од стране опозиције тј. одборнице Динић.

Последња овогодишња седница заказана је за понедељак 30. децембар.