Óbecse

Véget ért a 63. Májusi játékok

Minőségi előadások gyerekeknek és fiataloknak

A gazdag múltú Májusi játékok fesztivált immár 63. alkalommal rendezték meg Óbecsén a Városi Színházban. A rendezvény amellett, hogy kiváló gyermek és ifjúsági színdarabokkal szórakoztatja az iskolás korosztályú nézősereget, műhelymunkák és egyéb kreatív foglalkozások által ösztönzi az ifjúságot arra, hogy megszeressék a színházat és ápolják a kultúrát.
Idén is öt napon keresztül, május 17-e és 21-e között évezhették a gyermekek és fiatalok az érdekesebbnél érdekesebb élőadásokat. A fesztivált a házigazdák, a Városi Színház gyermektársulata nyitotta meg, de az ifjúsági társulat is bemutatkozott a nézőknek. Az ez évi rendezvényen 10 színdarabot tekinthetett meg a zsűri és a közönség. A fesztiválon a házigazdák mellett érkeztek ifjú színészek Tuzláról, Szabadkáról, Újvidékről, Pozsarevácról, Krusevácról, Palánkáról, Szmederevszka Palánkáról, Ingyijáról és Paratyinból.
A gyermekelőadások kategóriájában a kruseváci Kulturociklin társulat Kulturociklin END CALL című előadása érdemelte ki az első helyet. Az ifjúsági színdarabok között az újvidéki Šmiranti társulat nyerte el legjobban a zsűri tetszését. Ezüstérmes lett a paratyini ifjúsági társulat, harmadik helyen végzett az óbecsei színészek által játszott előadás.
– Nagyon nagy jelentőséggel bír ez a fesztivál, hiszen nagyon gazdag múlttal és hagyománnyal rendelkezik, ösztönzi a gyerekeket, hogy foglalkozzanak művészetekkel, járjanak színházba. Hatvanhárom év nem kis idő, erre mindannyian büszkék lehetünk, és ápolnunk kell ezt a hagyományt. Az értékeket, amelyeket a Májusi játékok képvisel, felismerte a helyi önkormányzat, valamint az illetékes minisztérium és tartományi titkárság, ezért is támogatták, illetve támogatják ennek a rendezvénynek a megvalósítását – mondta Dane Mandić, a Községi Tanács ifjúsággal, sporttal, idegenforgalommal megbízott tagja.
Az előadásokat és az ifjú színészek játékát háromtagú zsűri értékelte és bírálta, amelyet Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésznője, rendező, Sonja Petrović, a palánkai Ökológiai Színházi Fesztivál igazgatója, valamint Aleksandar Gajin, a Szerb Nemzeti Színház színésze alkották, utóbbi egyben a zsűri elnöke is volt.
– Sajnos a járványhelyzet miatt kevesebb jelentkezés érkezett idén, ezért nem volt szelektor sem, azonban így is elégedettek vagyunk, hiszen minőséges előadásokat láthatott a közönség. Mindegyik előadásra nagy volt az érdeklődés. A színdarabok mellett más kreatív programokkal is készültünk a gyerekeknek. A zsűri, a gyerekzsűri és a nézők reakciói is pozitívak, mindenki jól érezte magát ebben az öt napban, úgyhogy elmondhatom, hogy sikerült ismét egy minőséges fesztivált megszervezni – mondta Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója.
Az idei fesztiválon a műhelymunkák keretén belül Simonida Mandić és Srđan Kner óbecsei származású fiatal színművészek is foglalkoztak a gyerekekkel. Elmondásuk szerint nagyon élvezték a munkát a fiatalokkal, hiszen nem olyan régen még ők is a Városi Színház ifjúsági társulatának tagjaként és a Májusi játékok résztvevőiként tevékenykedtek városunkban.
A 63. Májusi játékokat május 21-én, pénteken a Tücsök és a hangya a születésnapon című gyermekelőadással zárták, amit követően kihirdették a fesztivál legsikeresebb résztvevőit is.

D.P.