Друштво

Вести из Бачког Петровог Села

Председник општине у посети селу
Десетак дана пред крај године, коју смо недавно весело испратили у Бачком Петровом Селу је боравио и председник наше Општине Драган Тошић, који је обогатио разговор са грађанима у великој сали Месне заједнице „8. октобар“, а био је посвећен разматрању пристиглих предлога за буџет општине за 2019. годину, коју су организовали млади из омладинске организације „БУМ“ на челу са председником Александром Ђекићем и Зорком Косовац задуженој за финансијска питања.
Разговор је, захваљујући, председнику Општине Драгану Тошићу, који је отворено, јасно и одговорно одговарао на питања, веома малог броја Петровоселаца, али је уједно и предложио, пошто су се многи „удаљавали од главне теме“, да је спреман, да дође поново у ово село и разговара са мештанима. Ово је свакако гест за похвалу и то мештани у овом зимском периоду, треба да искористе, јер је овога пута председник Општине, на све присутне, оставио веома добар утисак.
На потезу је Савет Месне заједнице, који треба темељно, да припреми Трибину грађана, како би то било од користи за даљи развој села.
И у неколико редова, да обавестимо наше читаоце, на овом разговору речено је, да је у овогодишњи Буџет општине, када
је у питању ово место, „ушло“ следеће: завршетак водовода, рекон-струкција рукометног стадиона, пресвлачење путева у неколико улица, реконструкција аутобуских стајалишта, зграде Мале Зарде и реконструкција тротоара у појединим улицама по приоритетима Савета Месне заједнице и спортска хала у склопу О.Ш. „Шаму Михаљ“.

Ј.Ж.
Чувајмо дрворед храстова
На улазу у Бачко Петрово Село, путници намерници угледаће јединствени дрворед храстова лужњака, који се под заштитом државе налази од 18. фебруара 1975. године. Према проценама стручњака дрворед је старости између 140 и 160 година прошле године је, коначно реализован пројекат санације дрвореда, а тај посао је извршило Јавно предузеће „Комуналац“ која је Општинском одлуком и задужена да се брине о овом „злата вредном дрвореду“.


Дрворед има укупно 84 стабла, 46 са десне стране и 38 са леве стране веома фреквентног пута Нови Сад, Кањижа и Суботица. Тада је девет стабала посечено и уклоњено, а код осталих су орезане суве гране. Није на одмет истаћи да се у овом дрвореду налази и стабло висине 25 метара и обима 130 центиметара, што је друго у Војводини по габариту и биће природном таблом обележено тако да ће путници намерници имати прилику да га виде и сазнају више о овом споменику природе ботаничког карактера.
Пошто је Општина Бечеј 2017. године усвојила Одлуку о проглашењу заштићеног подручја „Споменика природе дрворед храстова код Бачког Петровог Села“ и сами мештани села, посебно земљорадници, морају дати свој допринос даљем очувању ове природне лепоте која има тако дугу традицију.

Ј.Ж.