Друштво

Вести из Бачког Петровог Села: Пролећна разгледница

Спомен плоча градитељу „Ђердапа”
Удружење грађана „За Бољи живот села” истрајаће у својим настојањима, да се једном великом човеку, рођеном у овом месту Панти Јаковљевићу, грађевинском инжењеру и градитељу највеће хидроелектране у Србији, постави спомен плоча, за сва достигнућа која је за свога живота остварио.
Панта Јаковљевић је рођен у свештеничкој породици 1913. године, а умро је у Београду 1990. године. Градио је хидроелектране Зворник, Кокин брод, Бистрица, Потпећ, а припремио је и техничку документацију за Бајину Башту, а као круну свог рада саградио је ХЕ „Ђердап 2“ у својству генералног директора Предузеће ХЕ „Ђердап 2” као специјални саветник и радио је на планској документацији ХЕ „Ђердап 3“ Током вишедеценијског рада награђиван је и одликован више пута, а за свој последњи рад, изградњу моста „Маршал Тито” преко -Дунава у Новом Саду 1948. године одликован је Орденом рада 2. реда, за изградњу Лимских хидроелектрана 1946. године, одликован је Орденом рада 1. реда, а затим следи још безброј одликовања и награда.
Грађани Бачког Петровог Села подржавају ову иницијативу ,јер се ради о једној великој личности, којом ово место, са разлогом, може да се поноси.
Његови пријатељи и сарадници штампали су монографију „Панта Јаковљевић, живот и дело” чији су аутори Бранислав Војиновић, Славка Лазић Војиновић и сви грађевински инжењери са којима је радио. Руководство Удружења грађана „За Бољи живот села” нада се, да ће и челници наше Општине подржати ову иницијативу.

Радна акција фудбалера
На фудбалском игралишту крај Тисе, чланови руководства и млађи играчи ПК „Јединства” родитељи и поједини навијачи, организовали су веома успешну радну акцију уређења околине спортског терена, засадивши 40 комада бреста, поправљајући жичану ограду и сакупљањем више од 30 џакова смећа. Поред тога, офарбани су голови и уређен је парковски простор. Лепо је било видети млађе играче и сениоре како предано раде пред почетак првенствене сезоне, а према речима председника клуба Тибора Ерега, са оваквим акцијама ће се и током године наставити.
Првотимци „Јединства” које поново стручно води проф. Дејан Каприш одиграли су три припремне утакмице, а резултати су били промењиви. У Радичевићу су у сусрету са домаћом „Младости” одиграли без голова, 0:0, на гостовању у Мартоношу, у сусрету са потиским лигашем „Јединством“ забележили су победу високим резултатом 9:0, а против екипе „АФК” из Аде, такође на гостовању, изгубили су резултатом 4:1. Важно је истаћи, да у конкуренцији за први тим овај клуб има 21 играча и да су сви из Бачког Петровог Села.

Турнир у малом фудбалу „Макади 2019”
Удружење грађана „За Бољи живот села” биће организатор традиционаланог турнира у малом фудбалу на трави „Макади 2019” 11 маја ове године. Пријаве за учешће на турниру примају Јанош Жолнаи на телефон 6904-115 или Иштван Лазар на телефон 063/59 62 68 до 5 маја текуће године. Екипе броје по 10 играча који нису регистровани а котизација по екипи износи 2.500 динара. За три најбоље екипе биће обезбеђени пехари Савеза спортова општине Бечеј а након завршетка тирнира, у малом парку, биће организован ручак за све екипе учеснице турнира.