Друштво

Видео надзор: Ради се мониторинг центар

Камере за видео надзор у општини Бечеј углавном су постављене и тренутно се ради на провери исправности и постављању ка-мера у функцију у смислу прецизирања углова снимања и других завршних радњи на припреми за то да видео надзор почне да функционише. Паралелно са тим у полицијској станици ради се мониторинг центар.

Већи број грађана на друштвеним мрежама претходних неколико недеља је коментарисао да су камере у функцији јер се „лаички гледано“ види да светли контролна лампица чак и голим оком од стране учесника саобраћаја, што је изазвало малу панику међу возачима. Но, за сада нису све камере „укључене“ и свакако званично још увек нису у функцији у смислу да снимају и да се на основу тих снимака већ могу вршити контролне радње у саобраћају и санкционисање прекршаја.

На територији општине Бечеј биће постављено и стављено у функцију надзора на саобраћајницама 72 камере укупно. Овај систем би требало да буде постављен на следеће саобраћајнице: приступни пут – Бачко Петрово Село, Петровоселски пут приступни пут – Бачка Топола, Тополски пут, приступни пут Радичевић, Србобрански пут, приступни пут код Флоре, Новосадска 5, приступни пут Бачко Градиште и приступни пут Нови Бечеј.

Према речима председника општине Бечеј др Вука Радојевића у локалној полицијској станици још увек се успоставља систем мониторинга. Тек након што то буде завршено моћи ће да се организује примопредаја са локалном самоуправом а пре тога административно потребно је да Општинско веће изда налог председнику општине Бечеј да потпише уговор о примопредаји.

Да подсетимо, у питању је пројекат који је у надлежности републичког Министарства унутрашњих послова са командно-оперативним центром Министарства унутрашњих послова који ће дистрибуирати сигнал система видео надзора из 60 градова и општина, са више од 4.000 камера.

У новом овом нацрту закона који регулише биометријско снимање грађана и саобраћајница наводи се да систем аудио и видео-надзора чини скуп фиксних, мобилних и покретних камера, софтверско-хардверских решења са аналитичким алатима, као и других уређаја и опреме који су намењени за снимање на јавним и другим за приступ доступним местима. Овај систем служиће и за бележење и обраду аудио и видео-записа и фотографија лица, возила и догађаја, уз информацију о локацији и времену забележеног записа, без задирања у право на приватност било кога.

„Делови система аудио и видео-надзора користе се и за обраду фотографија са биометријским карактеристикама лика, препознавање регистарских таблица или других ознака на возилу и аутоматску детекцију прекршаја. Подаци прикупљени системом аудио и видео надзора чувају се на централном систему за складиштење података, по принципу кружног снимања, најкраће 30 дана од дана снимања, а најдуже годину дана – наводи се у нацрту закона.

У фебруару месецу смо писали о томе колико ће овај систем да кошта општину Бечеј. Током јануара месеца на порталу јавних набавки објављен уговор који је Општинска управа потписала са фирмом Macchina Security doo Beograd о набавци услуга постављања видео надзора у износу од 68.126.784 динара (са ПДВ-ом).