Друштво

За други круг 97 слободних места

Током претходне недеље завршен је први круг уписа у Бечејске средње школе. Укупно је након уписа у све 4 школе остало 97 слободних места за други круг уписа.

У Економско трговинској школи након првог круга преостало је још 34 слободних места и то 19 за ученике који слушају наставу на српском и 15 на мађарском језику. На најатрактивнијим четворогодишњим смеровима остало је само десетак места и то два на смеру финансијског администратора и 9 на смеру службеник у банкарству и осигурању оба смера на српском језику, на трогодишњем смеру за трговца остало је још 8 слободних места, комплетно попуњени су смерови за комерцијалисте и куваре. Када је у питању настава на мађарском језику на четворогодишњем профилу за финансисјког администратора све је попуњено, на смеру за трговца остало је 8 а 7 у одељењу посластичара.

Директорица школе Гордана Ковачев каже да је веома задовољна првим уписним роком јер је попуњено чак 87 посто од предвиђеног уписа. Посебно је задовољна јер на мађарском језику на смеру финансијског администратора није остало ни једно место. Ипак, у овој школи се надају да ће након другог али и трећег рока бити попуњена сва места у школи.

У Гимназији Бечеј такође је упис био прилично успешан јер су сва 4 одељења имала довољан број пријављених ученика у првом кругу уписа. У Гимназији је остало још 23 места слободна и то 5 на природно математичком, 1 место на друштвено језичком смеру, 7 на спортском и 9 на општем смеру на мађарском језику.

Директор школе нам је рекао да је задовољан одзивом и да се нада да ће и преостала места у другом кругу уписа бити попуњена. Оно што јесте на моменат за њих у школи било разочаравајуће је велика заинтересованост ученика и родитеља коју су иницијално показали за нови спортски смер која се није реализовала у тој мери и на самом упису. Веома много је било иницијалних пријава за које је у претходном периоду требало заисте прикупити доста документације али је добар број пријављених одустао од тог смера. Већина је свакако углавном завршила у Гимназији али на неким другим смеровима. Но директор Басарић каже да ће то свакако следеће године бити боље када и родитељи и потенцијални ученици буду видели како све то функционише. Спортско одељење је новина посебно са специфичним начином рада у школи и тренинзима па је потребно и да се и наставно особље и тренери и ученици ове прве године уходају. Ипак, пријављено је више од 50 посто планираног броја (тачније 13 ученика) и то ће бити довољно да и ово ново одељење у Гимназији заживи. Директор Басарић је посебно задовољан бројем уписаних ученика јер су Гимназије у окружењу и у овом региону Војводине углавниом или смањивале број уписаних или чак укидали одељења. Ово је једина Гимназија која је повећала број одељења и то је свакако добар знак за ову школу.

У Техничкој школи је у првом кругу уписано 138 ученика а преостало је још 41 место и то 12 на ИТ смеру на мађарском језику, 2 на смеру за ЦНЦ машине на српском, 4 места на смеру за возача моторних возила такође на српском, 6 бравара и 5 оператера машинске опреме на мађарском језику и 11 фризера на српском.

„Презадовољна сам ако се узме у обзир не тако сјајан маркетинг током школске године. Мислим да нам је била велике препрека скраћена и онлине настава, па и периоди тоталне обуставе рада, немогућност обављања праксе што је веома важно за ову врсту школе. Били смо оптимистични али ипак и са одређеном дозом страха како ће упис проћи, сада можемо да одахнемо и одемо на заслужени распуст да напунимо батерије и од септембра кренемо са нових 6 одељења првака на 4 подручја рада“ рекла нам је директорица школе Тијана Грујић.

У школи „Братство“ ове године неће бити уписана 4 него три одељења јер за смер пекара ове године није било интересовања. Ипак попуњени су смерови за цвећара/вртлара и то одељења и на српском и на мађарском језику као и смер фризера на српском језику.