Друштво

Зимска разгледница из Бачког Петровог Села (7. март)

Вече посвећено Миклошу Раднотију
У препуној сали Народне библиотеке, на Светски дан матерњег језика гостовала је позната и вишеструко награђивана рецитаторка Леа Петер, која је у правом смислу речи одушевила присутну публику, јер је веома сликовито и једноставним речима говорила о животу и раду познатог мађарског песника Миклоша Раднотија чија је животна судбина била веома трагична. Леа Петер је рецитовала Раднотијеве песме, делове из његовог дневника, његове мисли и осећања. Иначе, прошла година је била у знаку Миклоша Раднотија, пошто је тада обележавана 110 годишњица његовог рођења и 75 година од његове трагичне смтри.
Зато вреди похвалити напоре библиотекарки Вираг Раб Еве и Нађ Каролине, које су са осмехом и срдачно дочекивале и поздрављале љубитеље мађарске класике, задовољне због сале испуњене до последњег места.


Сусрет са песником протекао у шали и смеху
Поводом обележавања Дана матерњег језика, у просторијама библиотеке гостовао је и познати књижевник Тоде Николетић, који је у правом смислу речи приредио једно незаборавно дружење са ученицима нижих разреда основне школе „Шаму Михаљ“ који су, са својим учитељицама, испунили просторије библиотеке. Сусрет је са Тодетом Николетићем протекао у смеху, а као и увек до сада, овај песник је малишане, кроз шалу учио и најважнијим људским врлинама.


Аеробик за жене
У организацији неформалне групе младих „За наше село“ од 4. марта, у фискутурној сали основне школе „Шаму Михаљ“ заночела је са радом група Аеробик за жене. Демонстратор је Дијана Петер, која је са успехом положила испит за инструктора, а вежбе ће бити одржаване једном недељно у вечерњем термину од 18 до 19 часова.


Осмомартовска журка за жене
У организацији Месне заједнице „8. октобар“ а уз подршку локалне самоуправе, у просторијама Дома занатлија, 7. марта, одржаће се Женска журка, како је истакла секретарка Месне заједнице Магдолна Пеце, пошто ће улаз мушкарцима бити забрањен. На дружење жена биће позване васпитачице из предшколских установа, основне школе, библиотеке и друге, чланице многобројних културних организација и удружења жена тако да ће сала Дома занатлија бити препуна. Одговорни у Месној заједници, обећевају лепо дружење, добру забаву.


Из новинарске бележнице
О великом броју крађа по сеоским домаћинствима, посебно код старачких домаћинстава, више пута сам писао на страницама нашег листа, а овога пута су на ред дошли и малолетни вандали, којим ни полиција ни друштво изгледа ништа не може, јер они свакодневно руше саобраћајне знаке, лупају (безразложно) прозоре код старијих житеља у селу, руже клупе у парку, кидају све што им се нађе при руци. То мештане све више нервира, жалбе су свакодневне, али вандали настављају по свом, јер Боже мој, треба у свом друштву, да се покаже ко је најсмелији.

У нашем друштву о положају младих, њиховом правилном васпитању, школовању итд. говори се скоро свакодневно. У све то укључени су и наши истакнути психолози, стручњаци за педагогију, разни експерти и што их је више, стање је будимо отворени, све горе. Јер, младима нико ниште не може (тако испада), а све што смо преписали од (вајне) Европске уније, код нас се изгледа не прима тако лако. Имали смо ми и раније добре Законе и своје методе и овога није било. Пошто су породице, због стања у друштву, преокупиране да зараде који динар, питање је, како ће се ово са младим вандалима завршити.

Као последњи доказ вандализма, задесио је комплекс фудбалског игралишта ФК „Јединства“ где су вандали уништили дечије игралиште, покидали жице око самог терена, ишчупали клупе за резеврне играче. И то, по који пут, ником ништа. Томе се једном мора стати на крај. Јер, свима је ово о чему пишем познато, али решења нема. Надлежне установе морају одговорније радити свој посао, јер сутра може бити касно.

Јанош Жолнаи