Друштво

Зимска разгледница села: Бачко Петрово Село

Одржана друга седница Савета месне заједнице „8. октобар“

Манифестација „Дан села“ одржаће се 15. августа
На другој седници Савета месне заједнице „8. октобар“ донете су две веома важне одлуке за грађане овог места. Најважнија одлука је да ће традиционална летња манифестација „Дан села 2020“ бити одржана 15. августа, истог дана када ће реком Тисом пролазити Регата Река, чији ће бродићи, застати на тренутак, како би се придружили сеоској манифестацији.
Од свих културно уметничких друштава, цивилних организација и спортских удружења, затражено је, да најкасније до 1. маја ове године, Савету месне заједнице, доставе на увид програме својих манифестација за 2020. годину, као и да се изјасне на који начин и са којим садржајем ће узети учешће на манифестацији Дана села. Све добре идеје и креативне идеје Савет ће размотрити како би ова летња манифестација била обогаћена новим садржајима и новим програмима.
Друга, веома важна одлука тиче се коришћења мале и велике сале Месне зајденице од стране партија и странака. Савет је донео следеће одлуке: „Мала и велика сала Месне заједнице „8. октобар“ могу се дати на коришћење другим лицима и организацијама под следећим условима, Мала сала уз новчану или робну надокнаду у вредности од 2.000 динара, а Велика сала у вредности робе у износу од 4.000 динара по једном коришћењу или дану.“
Робне донације од наплата коришћења двеју сала биће упо-требљене приликом организовања акција и манифестација у „режији“ Месне заједнице.
Пословне просторије Месне заједнице и Дома културе неће се давати на коришћење политичким странкама, осим у случајевима када се то затражи од виших нивоа власти.
Цивилне организације, женска и културна удружења, удружења грађана и даље ће и Малу и Велику салу Месне заједнице користити без икакве надокнаде.


Из новинарске бележнице
Срушиће се зграда „Мале зарде“ новинару, рече ми један мештанин у пролазу, а ти ништа. Ништа да о томе напишеш. Пошто се дуго знамо нисам хтео да му надугачко и нашироко објашњавам да сам у два наврата сакупљао петицију грађана (први пут 2007., а други 2008. године) указујући, да ће једна од најлепших грађевина у селу, доживети тужну судбину, а била би то заиста велика штета.

Истина је, да је и касније било доста разговора и иницијатива да се предузме нешто конкретно на очувању зграде Мале зарде, организоване су и добровољне акције чишћења околине која је у једном моменту, око ограде, личила на праву „прашуму“, па се понела и прича да ће се у акцију спашавања ове зграде укључити и једна Фондација из суседне Мађарске.

Мало охрабрења доживео сам, када сам у нашим новинама, недавно (беше то прошле године) прочитао да су и одборници Скупштине општине Бечеј подржали изградњу пројектно техничке документације о санацији зграде, која је подигнута 1908/09 године и која је у први мах служила као забавиште, а касније као школа „за мушке и женске“ под вођством Калуђерица. Некада је имала четири функционалне учионице и школски стан, а фасада је обложена жутом клункер циглом што је права реткост. Налажи се на углу садашње улице др Имре Киша и Пушкинове, а посебан украс на овој згради је била велелепна купола, која се прво накривила на једну, па на другу страну, док није „пропала“ у једну од просторија. Зграду су поштено „очерупали“ НН лопови, који су крали све: од греда до прозора и нико није мрднуо ни малим прстом!

Док се широм Војводине обнављају стара здања и зграде, замкови и прелепе грађевине (пример је и кућа Браће Тан), једна монументална зграда, по свему судећи, осуђена је да једног дана „нестане“ у забораву.


Историја Мале зарде
По записима из монографије о Бачком Петровом Селу она је служила као забавиште, а касније је под вођстом Калуђерица почела да ради и као школа. У то време била је нова, чиста и светла зграда једна од најлепших у селу. Фасада зграде обложена је жутом клинкер циглом што је права реткост. Налази се у садашној улици Др Имре Киша, на углу, простирући се у оба правца. Изнад свега је, некада, доминирала купола изнад главног улаза. Са обе стране угла налазиле су се низови благо засводјених прозора, а на крајевима капије од кованог гвожђа. Некада је имала 4 функционалне учионице и школски стан. Од 1978. године ово заиста прелепо архитектонско здање је празно и запуштено. Само један део зграде тачније крило улици Др. Имре Киша је обновљено и оспособљено за потребе дечијег вртића, али је на захтев УГ „ За бољи живот села“ инспекција, а због могућности урушавања затворила. Временом је и прелепа Купола, прво била нагнута на једну страну, а касније се и урушила. Стање алармантно, пошто су сви досадашни покушаји, да се Мала Зарда претвори у завичајни музеј и омладински клуб нису уродили плодом. И даље смо уверени, да једно овакво здање, које својом специфичном лепотом краси Бачко Петрово Село не сме бити препуштено тоталном пропадању. И што пре би нешто заиста конкретно требало преузети.

 

 

 

 

 

 


Такмичари Пикадо клуба у Будимпешти
Чланови пикадо клуба „Вилиџ“ учествовали су на великом ме-ђународном такмичењу у Будимпешти, где су у конкуренцији 950 играча остварили веома запажене резултате. Иштван Косоруш је био девети на главној табели, Чаба Анђал девети, а Шандор Косоруш 17 код поражених. Крајем прошле године, завршила се „Darst“ лига, а прво место припало је Драгану Ракићу, друго Шандору Косоруш, треће Борку Стајић, а четврто Иштвану Косоруш.

Почетком јануара ове године одржан је четврти „Vilage Open“, а најбољи резултат постигао је Иштван Косоруш освојивши пето место, док су девето место поделили Шандор Косоруш и Габор Арпаш.

Ово такмичење помогли су Општина Бечеј, Савез спортова општине Бечеј, месна заједница „8. октобар“, пекара Молнар, Агропромет из Бечеја, Удружење занатлија из места.

Сада је у току првенство у Међународној лиги (екипа из Бечеја, Мола, Новог Бечеја, Србобрана и Бачког Петровог Села), а при врху табеле налазе се два играча и то: Иштван Косоруш на другом и Шандор Косоруш на трећем месту, а тренутно је у току надметање у оквиру „Darst“ лиге Чока, и реалне шансе да се пласирају у плеј оф топ 8 имају Драган Ракић, Шандор и Иштван Косоруш.

Такмичари овог клуба свакодневно се припремају за учешће на још једном међународном турниру у Мађарској, а спортске ташне за Будимпешту припрема четири најбоља такмичара пикадо клуба „Вилиџ“. Овај велики турнир биће одржан 15. фебруара текуће године.