100 дана нове (старе) власти у Бечеју

Председник СО Бечеј је у уторак 1. децембра одржао конференцију за штампу са циљем да сумира рад пре свега Скупштине али и целокупне законодавне и извршне власти у првих 100 дана овог сазива. Киш је најпре изнео податке колико је одлука и других аката усвојено на скупштини завршно са последњом 5. седницом СО Бечеј, шта су били приоритети рада коалиције на власти у претходном периоду, какво је стање у буџету општине Бечеј и сл. Игор Киш је најавио за децембар још две седнице на којима ће бити усвојен нови буџет и вероватно још један ребаланс буџета. Најавио је и јавну расправу о буџету за 11. децембар. Председник Скупшине је у име целе коалиције на власти изнео став да ће при формирању буџета за следећу годину морати да буду веома обазриви али ипак са једном одређеном дозом оптимизма, колико је то у овим условима могуће, с обзиром на то да се ситуација са пандемијом не поправља што ће се свакако одразити и на привреду у општини и самим тим и на пуњење буџета. Игор Киш је најавио и један већи прекогранични пројекат у Бачком Петровом Селу за сам крај ове године али није желео да прецизира шта је у питању док се договори са страним партнерима не заврше.

Игор Киш је на питање новинара о раду локалног Штаба за ванредне ситуације у току новог таласа епидемије у граду, који је свакако најгори до сада, оценио да Штаб прати ситуацију свакодневно, да има редовне седнице али и да ради у складу са инструкцијама надлежних на вишем нивоу и да прати какав је систем и тренд рада свих штабова у држави. Према његовим речима Бечеј је био један од првих градова који је увео ванредно стање, рекао је да је то била добра одлука али и добар показатељ да Штаб озбиљно прати епидемиолошку ситуацију у граду и одређује мере у складу са тим. Када су у питању надлежности које локални штаб има на питања новинара зашто Штаб за ванредне ситуације није објављивао податке и о томе каква је ситуација у Геронтолошком центру о чему се калкулисало у јавности (о броју заражених корисника и запослених) Игор Киш је рекао да је директор Геронтолошкг центра имао обавезу да о свему обавести Штаб али да они немају ингеренције да те информације јавно и објаве јер је то искључиво у надлежности Министарства за рад и социјална питања. Он је ипак рекао да је Геронтолошки центар успео да заражене изолује од осталих корисника јер има довољно смештајних капацита и да су корисници за сада, колико он има сазнања, углавном добро и да за сада није било већих компликација.

Игор Киш се осврнуо и на рад парламента у смислу парламентарног дијалога јер овај садашњи сазив карактерише скоро потпуно одсуство опозиције. Према његовим речима присутво опозиције било би одличан коректив за власт али он сматра да на овај начин коалиција на власти има још већу одговорност. Као представник Савеза војвођанских Мађара Киш је изнео и став ове странке и његов лични став о односима са Лигом социјалдемократа Војводине рекавши да је Лига у својеврсној коалицији са њиховим коалиционим партнером Српском напредном странком али не и са њима и да напади на СВМ и њега самог од стране ове странке датирају из времена пре последљих избора и током целе кампање.