Политика

40. седница СО Бечеј: Одлука о бесплатном вртићу

На, вероватно, до сада најкраћој седници СО Бечеј која је трајала само неколико минута и која је због хитности заказана у року краћем од 7 дана одборници су усвојили Одлуку о праву на накнаду укупних трошкова боравка деце у предшколској установи чији је оснивач Општина Бечеј.

„Немамо обичај да се састајемо иначе овако у августу сем 1. августа кад имамо свечану седницу поводом Дана општине Бечеј али због важности ове прве тачке дневног реда и због тога што морамо да донесемо те правне акте који су везани за то пре почетка нове радне године у вртићу 15. августа смо сазвали ову седницу. Што се тиче кворума одборника, који је овом приликом био на граници присуства, морам да изрекнем критику одборницима и да их подсетим да су они обавезни да присуствују свим седницама од када су изабрани у локални парламент. Свака седница скупштине је, наравно, важна али када се одлучује о оваквим стварима, о деци, онда сматрам да је веома важно да се одазову на позив и да присуствују седници. На крају имали смо кворум јер је седници присуствовало 20 одборника од 36 и могли смо да одлучујемо правоснажно, али то је на граници јер 19 (половина плус један) одборника чине кворум. У сваком случају, оно што је најважније, је да после ове седнице Општина Бечеј и званично преузима све материјалне трошкове за боравак деце у вртићима, у предшколској установи „Лабуд Пејовић“ чији је општина оснивач. Причали смо већ дуже време о томе да помогнемо породице са децом, да им олакшамо свакодневне трошкове. Мислим да само са овим потезом донели веома важну одлуку, подигли смо лествицу веома високо и сада више нема назад, ми ту лествицу не треба више да спуштамо. Ја сам веома задовољан и срећан што смо стигли до ове веома важне одлуке у историји Бечејске локалне самоуправе. Свој деци и свим породицама желим срећан почетак нове радне године у вртићу и надамо се да ће уживати у раду.“ – рекао је Игор Киш.

Да подсетимо у буџету општине Бечеј већ су обезбеђена средства до краја године за финансирање боравка деце у вртићима, негде око 10-так милиона што укључује и  средства за исхрану деце. На овој седници одборници су потврдили и предлог Председника СО Бечеј Игора Киша који је на основу Закона о спречавању корупције предложио да се председнику општине Бечеј др Вуку Радојевићу дозволи и обављање функције члана Управног одбора Фонда за науку Републике Србије паралелно са вршењем дужности председника општине Бечеј, што су одборници гласањем и потврдили.