Óbecse

A gyógynövények titkos nyelve

Mihók Szilvia tiszta gyógynövényekből, mesterséges adalékanyagok nélkül készít kozmetikai és gyógyászati célú termékeket

Szilviának fontos a személyes kapcsolat a vásárlókkal (mihok vasar)

Afák titkos nyelve című könyv szerzői, Alessandra Viola és Stefano Mancuso számtalan példával igazolják, hogy a növények sokkal intelligensebb lények, mint gondolnánk – nem véletlen, hogy többszáz millió évet túléltek már. Azok, akik növényekkel foglalkoznak, mondják azt is, hogy ahhoz a forráshoz, amit mi Teremtőnek vagy Istennek hívunk, leginkább a növények kapcsolódnak, és rajtuk keresztül mi is eljuthatunk hozzá. Hogy mi köze mindehhez a bazsalikomnak? Ezt is elmondja a törökkanizsai származású, jelenleg párjával Péterrévén élő Mihók Szilvia, akit a legtöbben füvesasszonyként ismernek.

Te minek mondanád magadat?

Sokan füvesasszonynak hívnak, ami nagyon szimpatikus nekem, de ez csak egy címke. A természet nemcsak fizikai összetevőkből áll, hanem mindennek megvan a lelki oldala is. Aki a növényekkel úgy foglalkozik, mint én, az nem ragadhat le a fizikai dolgoknál. A gyógynövényekkel való törődés egy másik dimenzióba emeli az embert.

Mikor találkoztál először a gyógynövényekkel?

Velük nőttem föl. Arra emlékszem, hogy ha valami bajom volt, a nagyszüleim annyit mondtak: menjél ki a gyöpre, szedjél cickafarkat vagy azt, ami épp kellett. A szüleim a mai napig ezzel élnek, apukám például nem is volt soha beteg, nem jár orvoshoz és nem szed gyógyszert. Sok növényt szednek ők nekem is, hozták nekem most is a bodzát, a hársot, nekem nem is volt dolgom velük.

Miért kezdtél el gyógynövényekből termékeket is készíteni?

A fő ok az volt, hogy nem tudtam használni egyetlen boltban kapható kozmetikumot sem, mert mindenre allergiás voltam. Ekkor ástam bele magam mélyebben ebbe a témába, mert alternatívákat kerestem – ezek lettek a természetes kozmetikumok. A gyógynövényekről és a krémek készítéséről először könyvekből, internetről tanultam, később füvesem-berekhez meg tanfolyamokra jártam, végül elmentem Belgrádba egy természetes kozmetikumok iskolájába, bár ekkor már voltak saját készítményeim. Különös élmény volt, hogy mielőtt elkezdtem ezeket másoknak is készíteni, volt egy olyan időszak, amikor éjjel felébredtem, és leírtam a megálmodott receptúrákat. amelyek eltértek a korábban tanultaktól, viszont jobban működtek azoknál. Nekem így jött az inspiráció.

Milyen termékeket készítettél kezdetben, és ma miből áll a termékpalettád?

Először arckrémet, arctisztítót, izzadsággátlót állítottam össze – olyasmit, ami nekem kellett. Ezek mind teljesen természetes alapanyagokból készültek. Később jöttek a gyógyászati célokra készült tinktúrák, kenőcsök, teák, a terápiás tönkölyös és gyógynövényes párnák, a kozmetikai célú termékek, szappanok. A tevékenységem vállalkozássá fejlődött, ez lett a Naturalis Handmade Cosmetic. Kerestek meg már azzal, hogy csináljam nagyban, de ahhoz ember és gép is kell, viszont a nagyüzemi termelésben készült termékeknek nem ugyanaz a minősége, az energiája, mint a kézműveseknek. Én jó kedvvel csinálok mindent, csak így ülök neki. Mindig hagyatkoztam a megérzéseimre is, mert az embert nemcsak fizikai lényként látom, és odafigyelek a bajok lelki okaira is. Minden ember egyedi, ezért a problémáik és a megoldások is eltérőek.

A saját kertje is tele van gyógynövényekkel, kedvence a muskotályos zsálya

Saját kis kerted is tele van gyógynövényekkel, de a határban is gyűjtesz. Hányféle gyógynövénnyel dolgozol?

Kora tavasztól őszig gyűjtöm a természetben megtalálható, szabadon termő, szennyeződésmentes gyógynövényeket, meg azokat is, amelyeket én termesztek, összesen 70-80 félét. Minden olyan növény, ami 50 méteres körzetben megtalálható, azért nő, hogy gyógyítson, ezzel magyarázható az, hogy a „gyomok” időben, térben változnak. Egy füves a határban terjedő növényekből már tudja, hogy egy településen milyen betegség terjed. Az idén egész Vajdaságban úgy nő a pásztortáska, mint még soha, ráadásul három hónappal előbb a szokásosnál – ez szív-, érrendszeri és izombetegséget jelez. Máriatövisből is a megszokottnál több van, ez a növény pedig a májtisztítást, a méregtelenítést szolgálja, hiszen ki kell tisztítani a szervezetünkből a repülőgépből történő nehézfémes permetezést.

Neked melyik gyógynövény a személyes kedvenced?

Kettő ilyen van: a muskotályos zsálya és a bazsalikom. Ez a zsálya 80 centiméter magasra nő, halványlilás-fehéres, cirmos virágzata van, finom illattal, nagy, tenyérnyi alsó levelekkel – sokan csak dísznövényként ismerik. Nem csak szép, de sok dologra jó is, sőt az összes zsálya közül a legnagyobb gyógyhatással bír. Nagyon jó izzadásgátló, de izzasztó is, ezenkívül kedély- és emésztésjavító, vírus-, gomba- és baktériumölő, máj- és vesetisztító. Az egyetlen zsálya, ami nem tartalmazza a tujon nevű méreganyagot. Emiatt kell az összes zsályát úgy főzni, hogy amikor elkezd forrni a víz, akkor teszünk bele egy csészéhez egy kiskanálnyit belőle, és nem borítjuk le, hanem ekkor már lassú tűzön kéthárom percig főzzük, hogy kipárologjon belőle ez az illóanyag. Csak ezután szabad leborítani, 5-10 percig áztatjuk, leszűrjük és fogyasztjuk. A muskotályos zsálya esetében erre nincs szükség, bátran tehetjük bármilyen teakeverékbe. A bazsalikomot ösztönösen kezdtem el használni a termékeimben, nem volt rá magyarázat. Amikor Belgrádban tanultam, ott mondta az oktató, hogy a bazsalikom jelenti a kapcsolatot a jóisten-nel. Akkor jutott eszembe, hogy valóban: én egy ideig Užicében éltem, ott láttam, hogy a szerbeknél a pópák bazsalikomcsokorral szentelik meg a vizet meg a házakat.

Tanfolyamokat szervezel-e?

Szappankészítő tanfolyamokat igen, mert azt könnyebben meg lehet tanulni rövidebb idő alatt is. Sokan érdeklődnek a gyógynövényismereti és a krémkészítő tanfolyamok iránt, ezek is tervben vannak. Ha egy család havonta egyszer kimegy gyógynövényeket szedni – itt Péterrévén például a töltésen, a kiserdő szélén – majdnem minden bajra: felfázásra, lázra, köhögésre begyűjtheti az éves gyógyteamennyiséget, és lesznek élvezeti, nyugtató, tisztító teái is. De ismerni kell a növényeket, ezért szoktam néha gyógynövénytúrát szervezni.

Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

Bár vállalkozásomnál van mód az online vásárlásra is, sokkal fontosabbnak tartom a személyes kommunikációt. A termékeim megtekinthetők a vállalkozás Facebook oldalán is, de sokkal jobban szeretem a kéz-műves vásárokon és piacokon történő értékesítést. Adán, Törökkanizsán, Magyarkanizsán, Péterrévén járok piacra. Néhány termékem Magyarkanizsán, Törökkanizsán, Zentán és Adán bioboltban is megvásárolható.

A kézműves standodon nem csak kozmetikumok szoktak lenni.

A párom, Kinka Tibor sámándobokat készít, méhészkedik, újabban pedig bőrt is cserez. Remekül kiegészítjük egymást, mindenben számíthatok rá. Jellemző a találkozásunkra, hogy ő gyógynövényekkel udvarolt nekem… Nem volt kérdés, hogy összetartozunk.

F.R.