Óbecse

„Reményt szül a szívekben a sok gyerek“

A 21. alkalommal megszervezett Jézus Barát Gyalogtúrának az idén Óbecse adott otthont

Az óbecsei Páduai Szent Antal-plébánia udvara adott otthon az idén a sorrendben 21. Jézus Barát Gyalogtúrának, amely a résztvevők számát tekintve Vajdaság legnagyobb katolikus nyári tábora. Az első tábort július 11. és 15. között tartották meg, a második pedig július 17-én kezdődött és 21-ig tartott.

A Jézus Barát Gyalogtúra tábort 2003 óta szervezik meg a 12-18 éves korosztály számára. Az idén több mint 200 gyermek és közel 40 segítő jelentkezett a táborra.

Minden évben máshol szervezzük meg ezt a tábort azzal a szándékkal, hogy minél több emberhez eljusson az örömhír, vagyis az Evangélium, ugyanis ennyi gyereket egy helyen látni, amint együtt imádkozik, együtt játszik, reményt szül sok ember szívében. Húsz évvel ezelőtt az első táborban még csak 12-13 gyerek volt, de évről évre többen lettek. Középiskolások, egyetemisták és fiatal dolgozók is jelentkeztek csoportvezetőnek, ez utóbbiak szabadságot vettek ki azért, hogy a gyerekekkel lehessenek, és több mint 10 szakácsnő főz itt közel 200 gyerekre. Ez egy Istenközpontú tábor, ahol az első helyen Isten áll, a második helyen pedig a barátkozás, hiszen ide egész Vajdaságból érkeztek a résztvevők. A program szerves része a gyalogtúra, amikor a gyerekek egy nap 15-18 kilométert is gyalogolnak. Ezzel az a célunk, hogy a gyerekek önértékelése megerősödjön annak érdekében, hogy később az akadályokkal bátrabban tudjanak szembenézni – mondja Balcsák Szilárd atya, a szabadkai Kisboldogasszony templom plébánosa.

Balcsák atya 18 éves gimnazista volt, amikor az első tábort megszervezte azzal a szándékkal, hogy a gyerekeknek igényes kikapcsolódási lehetőséget biztosítson. A táborok szervezését később a teológiai tanulmányai alatt, majd a 2010-es pappá szentelése után is folytatta.

Nem az enyém az érdem, hogy ilyen sok gyerek tart velünk. A hitoktatók rengeteget dolgoznak a gyerekekkel év közben – mi, amikor meghívjuk őket a táborba, már csak a befektetett munka gyümölcsével élünk. Kis játékos vagyok én ebben a történetben, de azt a kis tehetséget, amit kaptam, megpróbálom jól kamatoztatni. A gyerekekkel, a fiatalokkal való munka az én papi életembe rengeteg örömöt hoz – ha nem így lenne, nem is tudnám ilyen lelkesen végezni a feladatomat – állítja az atya.

Az idei táborban a gyerekek bibliai jeleneteket készítenek, és a produkciót az utolsó esten be is mutatták a közönségnek.

Minden nap ünneplünk szentmisét, lehetőség van közös szentségimádásra, a csoportvezetők pedig minden gyalogtúra alkalmával feldolgoznak egy témát a gyerekekkel, ami ezúttal a következő szentírási részen alapszik: „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.” Vannak ezen felül kézműves foglalkozások, és minden táborra készítünk egy logót is, ami kifejezi a tábor lelki tartalmát – ismertette a programokat a szervező.

A kétszer négy napos tábor megszervezését a Bethlen Gábor Alap támogatta, de sok itthoni jószándékú ember is nyújtott adományt.

F.R.