Активности Бечејског удружењa младих: Млади из Бечеја у међународним пројектима

Млади из Бечеја у међународним пројектима Млади чланови БУМ-а учествовали су у претходних месец дана у неколико међународних организација и кампова. Кампови су се одржавали у Албанији и Босни и Херцеговини.

Најпре је у оквиру омладинске размене RYCO пројекта „P.A.C.E. – Peace and Conflict Education“ која одржана је од 10. до 15. августа у месту Крује, у Албанији а у оквиру пројекта у којем су учествовали преставници Албаније, Србије и Босне и Херцеговине, Стасија Штрбачки учествовала у радионицама које су биле намењене едукацији младих за разрешавање конфликта и подизању степена међунационалног разумевања. Конкретно радионице на овом пројекту су имале за циљ разрешавање конфликата између суседских земаља у региону. Део програма које су покривале ове радионице било је решавање конфликата и неразумевања међу народима који на овим просторима имају веома компликовану прошлост као и решавање проблема постојећих стереотипа о нацијама и народима и како их разбити.

„Радионице су биле испуњене „team building“ активностима и често су биле доста опште. Требало би у њих уврстити и конкретан разговор о проблемима који постоје између земаља које су учествовале. Мислим да је у целу тематику требало заћи много дубље. Свакако сам много научила од људи са којима сам тамо провела читавих пет дана и имала сам прилику за отворену дискусију и о религији, прошлости и о нашим прецима и мислим да је то било једно богато искуство. Поред тога, мислим да нам је ван радионица свакако фалило слободног времена, јер сматрам да је то један од кључних делова ове размене, односно разбијање самих стереотипа о нашим комшијама, а то се не може постићи на радионицама, већ кроз дискусију, разговоре и дружења“ – рекла је Стасја Штрбачки, представница БУМ-а на овом пројекту.

У Сарајеву је, у периоду од 23. до 27. августа, реализован „Mediamocracy kamp 2021“ на ком је учествовао члан Бечејског удружења младих, Угљеша Сурдучки. Овај камп имао је за циљ да мотивише младе да буду носиоци промена и млади лидери у свом окружњу. Главне теме које су се провлачиле кроз радионице јесу теме медија и медијске писмености, а говорило се и о дигиталном маркетингу и тимском раду.

Овај камп је реализовала Кровна организација младих Србије кроз пројекат „Young Media“, у сарадњи са удружењем „Локал прес“ и Асоцијацијом Медија уз подршку DW Академије и Федералног Министарства за економску сарадњу и развој Републике Немачке.
„Изборне радионице које сам похађао бавиле су се темама спиновања, етиком у медијима, тим плејерима, односно како тим треба да функционише, које су улоге у тиму и радионицу о случају Петница, где се помиње актуелни случај, као и како помоћи жртви и извештавати о таквим случајевима у медијима. На КОМС-овим радионицама научио сам да користим ТикТок, говорили смо о друштвеним мрежама, алгоритмима, статистикама… Било је веома занимљиво, али мени најдражи задатак јесте када смо морали у групама да направимо Инстаграм и ТикТок налоге. Пре самог прављења налога морали смо да дефинишемо своју иницијативу, одредимо циљну групу, назив и осмислимо и направимо лого, а потом и профиле. Тако је настао налог „Срк кафе“ на поменутим друштвеним мрежама, у оквиру ког се полазници кампа баве мотивацијом младих, као и промовисањем позитивне енергије уз Срк кафе, што је скраћеница за „Само рокај кафу“. Назив профила повезујемо и са Сарајевом, јер је Сарајево познато по кафи и доброј енергији, бар је на нас оставио такав утисак.“ рекао је Угљеша.

Последње вече сви учесници кампа су добили сертификате и презентовали своје радове, односно задатке осталим организацијама које су биле на истом кампу.