Друштво

Амбасадор Краљевине Данске отворио фестивал савремног данског филма

Поводом отварања четвородневног фестивала савременог данског филмског стваралаштва у Градском позоришту у Бечеју је као гост позоришта и локалне самоуправе гостовао и амбасадор Краљевине Данске Андерс Кристиан Хогард. Он је обишао град и разговарао са представницима наше општине а затим је свечано отворио фестивал пред почетак пројекције првог филма. Данска и уопште скандинавска кинематографија као и телевизијска продукција последњих неколико година је све популарнија и иако је ова мала „ренесанса“ углавном везана за жанровску продукцију крими филмова и серија не треба заборавити да је данска кинематографија европској дала Карла Теодора Драјера или у савременој Ларса фон Трира и Били Аугуста. Овај фестивал посвећен је савременом данском филму и у сарадњи са амбасадом организатори су успели да договоре емитовање четири веома добра филма најновије продукције који ће на најбољи начин презентовати ову веома важну европску кинематографију.

Дански амбасадор је са домаћинима из локалне самоуправе провео дан у обиласку знаменитости нашег града и индустријске зоне након чега је уприличен и састанак са председником општине у кабинету и обраћање медијима.

„Ово је први пут да сам овде у Бечеју и веома сам импресиониран оним што сам данас видео. Ово је свакако град са којим би желели да имамо већу сарадњу. Све могућности су отворене јер ми сваке године одлучујемо у којим градовима ћемо бити присутни и на који начин ћемо сарађивати. Овог пута то је мали филмски фестивал али смо разговорали и о другим темама и другим облицима сарадње. Ми у Данској смо познати по бициклизму, ветрењачама, по нашим напорима у заштити животне средине. Када је култура у питању познати смо по филмовима, музици и данас ћемо покушати то да промовишемо овде у Бечеју. Ово је свакако град са којим желимо да остваримо сарадњу. Сусрео сам се данас са градоначелником који ми је представио град и привреду у граду, то је нешто што желимо да боље истражимо са позиција могућности да повежемо наше компаније са неким компанијама одавде. Имао сам добре „водиче“ који су ми показали како се Бечеј развијао, ово је историјски значајан град и требало би да буде много могућности за будућу привредну сарадњу. Налазимо се у најпросперитенијем делу Србије, у Војводини, и видим много могућности овде. Наш извоз у Србију није веома велик, у питању је неких 200 милиона евра али се повећао у последње три године од када сам ја овде, сада имамо неколико компанија које су овде у Србији базиране, имају своје огранке али увек можемо урадити више.“ – рекао је амбасадор Хогард

„Овај је тек почетак сарадње са Данском, и то, како је амбасадор рекао, у области културе. Чули смо да је Данска препознатљива по филмовима и музици, могу да кажем и да је Бечеј по томе познат. Обишли смо цео град данас заједно, обишли смо индустријску зону, знаменитости Бечеја. Када је у питању потенцијална привредна сарадња, бечејска „Флора“ је већ започела сарадњу са Данском, то је за сада на минималном нивоу али је почетак. Ми смо као општина отворени за све и зато имамо улагања из Немачке, Мађарске и других земаља. Волели би и да Данска неки свој капитал уложи овде у Бечеј и добили смо уверавања од стране амбасадора да ће његова препорука убудуће бити Бечеј ако се укаже прилика за неку инвестицију. Колико сам разумео он је презадовољан како Бечеј изгледа, и он сам долази из једног града који је величине као Бечеј и доста тога га овде подсећа на његов град.“ -рекао је председник општине Бечеј, Драган Тошић након састанка.

Амбасадор Хогард је након овог састанка у Градском Позоришту отворио фестивал следећим речима: „Желео бих да се захвалим што сте ме позвали да отворим филмски фестивал вечерас који је свакако још један догађај који доприноси приближавању наше две културе. Ми смо веома поносни што имамо могућност да представимо Бечеју нашу уметност и културу. Импресиониран сам бројем посетилаца вечерас и дански филм можда није толико познат и популаран али сам захвалан свима који су дошли. Уживајте у вечерашњем филму и ако вам се не допадне, дођите на онај сутра можда вам се он допадне више или на онај дан након тога. Сигуран сам да ћете уживати.“