Друштво

Додељене 73 стипендије општине Бечеј

У суботу 15. фебруара свечано су у скупштинској сали до-дељене овогодишње општинске стипендије за 73 студента. Стипендије је најуспешнијим бечејским студентима уручио председник општине Драган Тошић. Јесенас када је био расписан конкурс за стипендирање студената из општине Бечеј који се школују за дефицитарна занимања предвиђено је било да се додели 60 стипендија по 8.000 динара месечно али, након што је пристигло много више пријава, председник општине је на предлог Комисије за доделу стипендија, као и прошле године, одлучио да се број додељених стипендије повећа на 73, тачније на онај број студената који су задовољили све услове из конкурса а остали су „испод црте”.

Да подсетимо, конкурс је био расписан за дефицитарна занимања на основу процене Националне службе за запошљавање а то су доктори медицине, стоматологије, фармацеути. ветеринари, инжењери машински, електротротехнике, информатике, грађевинарства, саобраћаја, прехрамбене индустрије, за математичаре, за професоре српског језика и књижевности, физике, биологије, хемије, енглеског језика и немачког језика.

Критеријуми које су студенти морали да задовоље између осталог су били: да су студенти државног факултета, да имају најмању просечну оцену 8, да нису обновили ни једну годину, да су студенти треће или четврте године основних или прве или друге године мастер студија, да су на буџету …

„Нама је посебно важно да када завршите студије да се део вас врати овде да ради. То се и сада дешава, последњих неколико месеци ми смо запослили овде код нас неке студенте који су били наши стипендисти.”- рекао је председник Драган Тошић

Председница Комисије за доделу стипендија Едита Силађи је поручила студентима:
„Ово је ваша прва награда коју сте стекли озбиљним радом. Не заборавите, учење се не завршава дипломом, учење се завршава умирањем. Општина Бечеј је поносна на вас и верује да ћете ви одлучити да се вратите овде и да окренете свет наглавачке да буде много бољи него што је сад, да наставите све што су ваши претходници урадили пре вас ако је добро и да заборавите све што не ваља.”