Друштво

Дом здравља: Без епидемије грипа у Бечеју

Поводом проглашења епидемије грипа у Војводини због чега је у свим школама и на територији наше општине обустављена настава почетком претходне недеље разговарали смо са лекарима Дома здравља Бечеј о томе какво је стање када је опасност од епидемије у нашем граду у питању.

Др. Ђурђинка Дрча-Станко из Дечијег диспанзера нам је рекла: “Од када је проглашена епидемија у Војводини од грипа и код нас се смањио број посета родитеља са децом у дечијем диспанзеру. Ми нисмо имали случајева грипа и није било епидемије само су се пацијенти у већем броју обраћали лекарима са случајевима појачаних инфекција горњих респираторних органа. Ми радимо редовно, имамо 3 лекара у смени и нема неких већих гужви али смо свакако прилагодили рад и знатно подигли ниво епидемиолошко-хигијенске заштите у диспанзеру. Наша препорука је да се родитељи побрину да деца узимају доста течности, да проветравају просторије у којима деца бораве, да уколико постоји скидају температуру детету, да прилагоде исхрану и додају пуно цитруса, воћа, поврћа, витамина ц. Ове инфекције се не лече антибиотицима и препоручујемо само смимптомско лечење. У сваком случају, ми овде у Бечеју, не очекујемо епидемију грипа за сада.”

Када је у питању здравље одраслих и стање у Дому здравља и амбулантама, разговарали смо са др Александром Новчић, она нам је рекла да:
“Тренутно имамо повећан број пацијената са респираторним инфекцијама у односу на претходни период али нема назнаке епидемије грипа. Ми смо подигли степен епидемиолошко-хигијенске заштите у нашим амбулантама и то према свим упутама Института за јавно здравље Батут, проветравамо простор редовно, запослени носе маске, пацијентима на које након анамнезе посумњамо да имају инфекцију такође дајемо маске, примамо их приоритетно да не седе у чекаоницама са осталим пацијентима. Радимо пуним капацитетима, имамо довољно лекара и нема гужви. Препоручујемо за све који имају инфекције респираторних органа да се придржавају наших упута и да и код куће проветравају просторије у којима бораве, да перу руке што чешће, да прилагоде исхрану и да конзумирају доста воћа и поврћа, цитруса, узимају више течности, лимунаде, чајеве и да се одмарају. Ове инфекције се не лече антибиотицима.”