Óbecse

Az Alisca kiszáll

A  Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. kisebbségi tulajdonosa 11 év után eladja a tulajdonrészét

Ha van szerződés, ha nincs, fizetni kell a szemét elhordásáért – az óbecsei községi képviselő-testület  határozata nyomán ez már nem lesz többé (jog)vita tárgya Óbecsén. Fejes Zoltán, a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója elmondta: a változás közel ezer háztartást érint a község területén.
A Tiszamente gazdálkodásában nem ez lesz az egyetlen várható változás a kkt legutóbbi ülése után: a vállalatban 49 százalékos tulajdonrésszel bíró szekszárdi Alisca Terra Nonprofit Kft. – miután az 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező óbecsei önkormányzat nem élt a vételi lehetőséggel – a tulajdonrészét most már harmadik félnek is eladhatja, és a tervek szerint ezt legkésőbb november végéig meg is teszi.
Az óbecsei önkormányzat és a szekszárdi Alisca Terra Nonprofit Kft. 2008-ban alapították meg a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft.-t. A hulladékgazdálkodási vállalkozáshoz az óbecsei önkormányzat a piacot, az Alisca Terra a szakértelmet és a pénzt kellett adja, de miután többször is kifogások merültek fel a vállalat működésével kapcsolatosan, a két tulajdonos között feszültté vált a viszony. Miután 2015 decemberében Fejes Zoltán került a cég élére, a helyzet javult ugyan, de a hírek szerint az Alisca Terra Kft. azóta többször is felkínálta megvételre 49 százalékos részesedését az önkormányzatnak. Most százezer euróért más vevőt keres.
Egy másik 49 százalékos tulajdonrész sorsa felől is döntött a kkt.: az újvidéki Srbijagas (az óbecsei Gas Kft. 51 százalékos tulajdonosa) elfogadta adósának, az óbecsei Toplana Közvállalatnak a javaslatát az óbecsei Gas Kft.-ben levő 49 százalékos tulajdonrésze feletti zálogjog bejegyzésére, és erre most már az alapító is igent mondott. Ez azt jelenti: a Srbijagas a Toplana 113 millió dináros, 2008 és 2013 között felhalmozott adósságát nem a vállalat számlájáról,  hanem a Gas Kft.-beli részvényei révén hajtja majd be. Dejan Vuković igazgató azt reméli: a vállalat értékének a felbecslése után teljes egészében törleszteni tudják majd az adósságukat, ezért nem kerül veszélybe a közvállalat működése.
A képviselők többek között elfogadták a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézmény 2019/2020-as évre vonatkozó oktatási-nevelési munkatervét, valamint a köz- és vegyes vállalatok első félévi munkajelentését is, és újraválasztották Kosana Nešićet az Egészségház igazgatójának.

F.R.