Óbecse

Az magyar áldozatokra emlékeztek a községben

Október 31-én este Péterréve mártír papjára,  dr. Takács Ferenc plébánosra emlékeztek a hívek.  A Mindenszentek templomban emlékmisét tartottak az 1944-ben meggyilkolt plébános emlékére, majd a szentmise után a helyi közélet és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a templomkertben dr. Takács Ferenc emlékére 2014-ben felállított domborművet.  Dr. Takács Ferencet, aki egyben országgyűlési képviselő is volt, 1944. november 19-én vasárnap délelőtt, az összeterelt hívek szeme láttára végezték ki.
November elsején az óbecsei belvárosi katolikus temetőben lévő kopjafánál hajtottak fejet az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emléke előtt. Óbecsén azokból a vérzivataros időkből mintegy 220 kivégzett nevét őrizte meg az utókor, a kutatók becslése szerint azonban a négyszázat is elérhette az értelmetlen bosszú áldozatainak száma. A megemlékezés kezdetén ft. Fuderer László plébános mondott imát az áldozatok lelki üdvéért, majd Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei községi szervezetének elnöke szólalt fel.
– Úgy kell a jelenben cselekednünk, hogy ne ismétlődhessenek meg azok a borzalmak, amiket az őseinknek itt át kellett élniük. Azért kell dolgoznunk, hogy se mi, se a gyermekeink, se az unokáink ne kerülhessenek olyan helyzetbe, mint ami 1944/45-ben történt. A célunk az, hogy egy olyan közösséget alakítsunk ki, ahol békében és egyenlő lehetőségekkel éljenek a magyarok, a szerbek és minden más különböző nemzetiség – mondta többek között Molnár Viktor. A program végén koszorúkat helyeztek el az 1994-ben felállított kopjafánál.
Péterrévén november 2-án a katolikus temető kápolnájában szentmisével, majd koszorúzással emlékeztek az 1944-45-ös péterrévei áldozatokra, és ezen a délelőttön a bácsföldvári temetőben is megemlékezés és kereszt-szentelés volt, ugyanis új márvány kereszt őrzi most már az áldozatok emlékét. Alkalmi beszédet Paskó Csaba kelebiai plébános és Pásztor István, a VMSZ elnöke mondott. majd dr. Horváth László atya felszentelte az emlékművet, amit a résztvevők meg is koszorúztak.
A bácsföldvári temetőben először 1994-ben, az akkori Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének helyi szervezete állított egy fakeresztet az áldozatok emlékére, majd 2014-ben a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének a szervezésében két helyi fafaragó, Fülöp Attila és Ragács Ervin új fakeresztet állított.  Az emlékezés helyéül szolgáló új keresztet a bácsföldvári származású Somogyi szül. Jurta Katalinnak és férjének, dr. Somogyi Sándornak köszönheti a falu.

F.R.