Óbecse

„Az orchideák boldogságot adnak”

A bácsföldvári Horti Andrea szenvedélyesen gyűjti az orchideákat

Az orchidea a világ legszebb és legtitokzatosabb virágai közé tartozik, és a valaha eladott legdrágább virág is orchidea volt. Az Orchidaceae családba tartozó növénynek 800 ismert nemzetsége, több mint 25 000 faja és több mint 100 000 hibridje, illetve fajtája van, és a világ minden részén megtalálhatók, kivéve Antarktikán – az orchideák a szépség, a változatosság és a különlegesség szinonimái.

A bácsföldvári Horti Andrea pár évvel ezelőtt szeretett bele az orchideákba, de a kapcsolatuk nem indult zökkenőmentesen.

– Az orchidea varázslatos virág, mindegyik különleges és más. Kezdetben értek kudarcok a nevelésük során, a kedvemet is szegték egy időre, aztán kitettem őket a folyosóra, és föléledtek. Ekkor kezdtem jobban tanulmányozni őket, de még mindig sok titkuk van – meséli a kezdetekről.

Andrea szerint a legfontosabb a megfelelő hely kiválasztása: egy napos, világos, de direkt fény nélküli helyen érzik jól magukat, az öntözéssel pedig csínján kell bánni, mert a túlöntözés miatt egyetlen nap alatt tönkremehet a virág.

– Arra kell még figyelni, hogy milyen közegben érkezik a tő: kókuszrostban, háncsban vagy tőzegben. A kókusz nagyon megtartja a vizet, ezért kevesebbet kell öntözni az orchideát, mert nem szárad ki olyan gyorsan, a tőzeg és a háncs viszont jobban átereszti a vizet, ezért többet kell locsolni. Nagyon fontos, hogy a koronát, ahol jönnek ki a levelek, és amely a növény szíve, ne érje víz. Ha oda víz kerül, ki kell szedni, én például fültisztítóval szoktam – mondja Andrea.

Ha a virágnak alul nincs gyökere, akkor lassan körbe kell öntözni a cserepet a falánál. Arra is ügyelni kell, hogy a korona alatt sokszor van egy szivacs, amelyben az orchidea elkezd nőni, ezt később beleteszik a kéregbe. Az első átültetésnél ezt ki kell venni, mert nagyon megszívja magát vízzel, és emiatt elkezd rothadni a gyökér.

– Nem kell azonnal átültetni az orchideát, legfeljebb akkor, ha elvirágzott, de ha jól érzi magát, nincs rá szükség. Az orchideának nem kell nagy cserép, szereti a szűkös helyet. Vízkultúrában is lehet nevelni, ehhez lassan kell átszoktatni: először meg kell tisztítani egy gyökeret, majd egy üvegvázában lassan hozzá kell szoktatni a vízhez, amelyből csak egy ujjnyi kell, így talajmentesen is képes továbbfejlődni. Ezt a módszert akkor is lehet alkalmazni, ha megrothadnak a gyökerei, ilyenkor egy gyökerét vízbe tesszük, aztán ő lassan kihajt. Én ilyenkor ebben a közegben is hagyom. Fontos, hogy a víz esővíz vagy állott csapvíz legyen – osztja meg tapasztalatait a szenvedélyes gyűjtő.A tápozásról szólva elmondta: bármelyik orchideatáp jó, ő például minden második locsolásnál vagy áztatásnál fél adag műtrágyát tesz a vízbe. Sok házi praktika létezik a tápozásra (fokhagyma, banánhéj, tojáshéj stb.), de a hozzáértők ezt nem ajánlják, mert lehet, hogy rövid távon ez jó megoldásnak tűnik, de később sokkal több problémát, például rothadást okoz.

– Az orchidea évente egyszer vagy legfeljebb kétszer virágzik, de van olyan, amelyik 3-4 hónapig is virágban van. A legkönnyebben a fehér orchideák virágoztathatók újra. A legelterjedtebb fajta a lepkeorchidea (Phalaenopsis), aztán a Cambria és a Miltonia (árvácskaorchidea), de Dendrobium (jeles vesszőkosbor) is van nálam. Az én kedvencem a Multiflora, mert több a virágja, gazdagabb a színe, ezért izgalmasabb, mint a többi. Ritka és nagyon különleges az illatos orchidea, és van olyan, amelyiknek pöttyös a levele. Nagyon szeretnék megszerezni egy csíkos levelűt is – részletezi Andrea, aki elsősorban Hollandiából és Szlovéniából szerzi be a virágokat.

– Az orchideák sok energiát és boldogságot adnak, szüksége van erre a léleknek… Ki kell próbálni, mert mindenki megérdemel legalább egy
orchideát! – állítja Andrea.


Milyen orchideafajták vannak?

Monodopiális orchideák:A növény szára egyetlen központi rügyből nő ki. A levelek minden évben kibújnak a csúcsból, és a szár függőlegesen nő.

Szimpodiális orchideák:Egy szár egy bizonyos hosszúságúra nő, ezután a virág kivirágzik, és az a szár, amelyen a virág volt, elhal, és egy másik szárra cserélődik ki. Ezek a szárak oldalirányban nőnek.

Szárazföldi orchideák: Altalában rizómaszerű növények, ami azt jelenti, hogy föld alatti gumókból nőnek. Ezek tápanyagtartalékként szolgálnak a növény számára.

Epifita orchideák:Egy olyan orchideatípus, amely léggyökereket növeszt, és fákon vagy cserjéken nő. Ezek a fajok általában trópusi és szubtrópusi régiókban fordulnak elő.

Egyes epifita orchideák nem képesek fotoszintetizálni, ezért más módon kell tápanyaghoz jutniuk. Ezt úgy teszik, hogy szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki egyes gombafajokkal, és összefonják gyökérrendszerüket a tápanyagcsere érdekében.


Csodálatos tények az orchideákról

Minden orchidea virágszirma két egyenlő részre osztható, ezt bilaterális szimmetrikusnak nevezik.

– Az orchideákat különféle célokra használják, a többi között ételek fűszereként, Ázsiában bizonyos gyógynövénykészítményekben, valamint parfümök illatosítására is.
– A vanília orchidea (Vanilia palanifolia) hüvelyében vanília van, amely eltávolítható, és felhasználható különféle termékekhez.
– Fosszilis leletek szerint az orchideák körülbelül 100 millió éve léteznek.
– Egyes orchideafajok akár 100 évig is élhetnek.
– A tigris orchidea (Grammatophyllum speciosum) akár három méter magasra is megnőhet.
– A legkisebb orchideát kezdetben egy gombával tévesztették öszsze, mivel csak fél milliméter hosszú.
– A világ legdrágább orchideája, a Shenzhen Nongke 200 000 dollárért kelt el egy aukción 2005-ben.
– A Srí Lanka-i Kadupul virágot tartják a legfelbecsülhetetle nebbnek, mert évente csak egyszer virágzik éjszaka, és hajnal előttelhervad.
– Van egy orchideafaj, amely képes tökéletesen utánozni egy bizonyos típusú darázs feromonját. Ez a vegyszer a virághoz vonzza a hím darazsakat a virághoz, azok megkísérelnek párosodni a virággal, így egy ragacsos pollenzsák tapad a hasuk aljára, és amint elhagyják a növényt, szétszórják a magokat.

FEHÉR Rózsa