ВестиЗдравље

Здравље: Бечеј изнад просека

Претходних неколико недеља Министарство здравља је поново покренуло акцију промоције вакцинације деце јер је током ових неколико месеци уназад било доста случајева морбила, великог кашља код деце и адолесцената. Вакцинација деце у периоду короне посебно је била смањена, сада се апелује из Министарства да је потребно да родитељи који у том периоду нису одвели децу на вакцинацију то учине сада.

Паралелно са овим апелом лекара, поново је актуелна и промоција вакцинације деце и младих ХПВ вакцином. Ових дана је кренула и кампања за промоцију вакцинације ХПВ вакцином и за новосадске студенте.  Када су у питању оне обавезне стандардне вакцине које деца добијају у одређеном узрасту Бечејски Дечији диспанзер има у односу на друге градове завидне резултате одзива.

Према и ранијим подацима Центра за социјални рад и за потребе извештаја о реализацији Акционог плана за децу број вакцинисане деце у последњих деценију и по колико се раде ови извештаји никада није опадао, стандардно је на 99 посто одзива. У другим градовима пад је био драстичан , посебно последњих неколико година, након короне рапидно опада сваке године. Највећи проблем са одзивом на вакцинацију имају велики градови као што су Београд, Нови Сад, урбане средине.

С обзиром на овакве резултате у већим градовима и у мањим местима су се појављивали појединачни случајеви заражене деце морбилима или великим кашљем. Током ове зимске сезоне и у Бечеју је било чак 25 случајева великог кашља и то код деце од 10 до 15 година, али, иако је лабораторијски утврђено да су деца заражена, ипак није било озбиљнијих компликација јер су деца била вакцинисана на време. Случајева заушки није било у Бечеју, у другим градовима и ова болест се „повампирила“ због смањеног броја вакцинисане деце.

Треба подсетити да вакцина против великог кашља не обезбеђује доживотни имунитет, па се препоручује њено примање у првој и другој години живота, након чега следи ревакцинација пре школског узраста и адолесценције, а након тога сваких 10 година. У Србији деца од рођења до 14 година морају да приме девет различитих вакцина по прописаном распореду вакцинације.

Но, највећи проблем са вакцинацијом и са „интернет“ репутацијом код родитеља има ММР вакцина. То је разлог због чега нам се враћају болести као што су мале богиње, рубеоле и заушке. Прву дозу ове вакцине деца примају између 12 и 15 месеци, најкасније до 18 месеци, а другу дозу са седам година пре поласка у школу.

Читава фама око аутизма коју ова вакцина наводно изазива код деце оповргнута је небројено пута, лекари, па и они овде код нас када им поставите питање могу да вас адекватно информишу о томе. Они се максимално труде да родитељима пруже праве информације али је др. Фејсбук очигледно за родитеље компетентнији. На жалост, једина и врло случајна подударност је да се  први симптоми аутизма јављају око једне године, баш у време када деца примају ММР вакцину, и то је једина веза. Постоје случајеви да деца заиста не могу да приме ММР вакцину због прогресивне неуролошке болести или имунодефицијенције, јер може изазвати фаталне последице и лекари децу са таквим обољењима  не вакцинишу. Оно што јесте проблем је да та деца нису онда заштићена. Наравно да се сва деца прегледају пре вакцинације и лекари строго воде рачуна о томе. Вакцинишу се здрава деца али благе прехладе, тзв. „вируси из вртића“ нису препрека да дете буде вакцинисано ако им следи вакцинација по распореду, једино се одлаже уколико дете има баш температуру и веће компликације.

Ипак, Бечеј свакако није међу водећим градовима када је у питању популаризација ХПВ вакцине. Нема нас ни у првих 35. општина. Дом здравља Бечеј ће морати више да поради на промоцији ове вакцине.