Бачко Петрово Село: Зимска разгледница села

Улице попуњене туцаником
Негде пред крај протекле године захваљући Општини Бечеј, туцаником су попуњене поједине улице, истакао је за наш лист Маћаш Крижак одборник у локалном парламену и истакао да ће се улице Болманска, Јаше Томића, Владимира Назора, Симе Панића и Благоја Бранчића у догледно време и асфалтирати што је обрадовало мештане.
Пошто је у плану и реконструкција популарног Омладинског стадиона, који су посетили и председник наше општине Драган Тошић и предстанвници Покрајине, по свему судећи, младима ће бити обезбеђен један леп и вишенаменски спортски објекат, који се налази у строгом центру села.
Уређује се фасада Месне заједнице
Захваљући добрим метеоролошким условима, пред крај протекле године завршени су зидарски радови на уређену фасаде зграде Месне заједнице „8. октобар“ једне од најлепших зграда у овом месту (где је некада било седиште Петровоселске општине). Зидарски радови, које је изводила фирма „А тим градња“ су квалитетно урађени, али још остаје, када то временски услови дозволе, да се фасада Месне заједнице и окречи и тако ће мештани имати још један леп објекат у центру села.

Школарци из Харкања посетили школу
Основна школа „Шаму Михаљ“ годинама одржава веома садржајне односе са својим наставницима и ученицима из школе „Китабел Пал“ из Харкања са којима су у оквру прекограничне сарадње, потписали споразум о сарадњи.
Према речима директорице школе Тинде Лехоцки, у посети школи Шаму Михаљ боравило је 4 наставника и педагога као и 20 ученика, којима је приређен богат и садржајан програм. Ученици из Мађарске са својим педагозима присуствовали су настави у школи, одржано је неколико заједничких радионица, квизова и спортских такмичења. Организован је и једнодневени излет до Новог Сада, где су посетили војвођански музеј и разгледали лепоте главног града Покрајине, а на крају посете приређен је и забавни програм, тако да су наши гости понели заиста лепе утиске из наше земље.

Из новинарске бележнице
Испратили смо 2020. годину у заслужену пензију, али је она за житеље Бачког Петровог Села, била доста динамична када су у питању културне и спортске манифестације, књижевне промоције и сусрети аматера стваралаца, јер је Месна заједница „8. октобар“ веома успешно организовала Дан села, који је био много масовнији од досадашњих. Чланови УСР „Кечига“ били су добри домаћини приликом организације традиционалног риболовачког маратона, такимичења пионира из целе Војводине у пецању и организацијом завршне свечаности пред испраћај старе године. Културно уметничка друштва, такође су обогатила културна догађања у селу, а Културни круг „др Киш Имре“ успешно је организовао Дане посвећене овом хуманисти и заједно са Удружењем грађана „За Бољи живот села“ организовали 2. по реду Меморијелни турнир у шаху посвећен др Киш Имреу оснивачу шаховског клуба. Делегација месне заједнице посетила је своје пријатеље у Мађарском градићу Тушнад, са којима годинама одржава веома добре везе. Чланице Удружења сликара „Да Винчи“ организовале су сликарску колонију под називом „Полагано нестајање села“ које је окупило 60 сликара аматера из целе Покрајине, док је Анамарија Станојев, председница овог удружења имала једномесечну самосталну изложбу у Зрењанину. Чланови удружења грађана „За Бољи живот села“ организовали су неколико хуманитарних акција, спортску манифестацију „Укључи се у игру“ спортске игре са децом Рома, учествовали су на 19. „Песничком маратону“ у Житишту и били домаћини 8. по реду „Песничке плетенице“ сусрета завичајних стваралаца из Бачког Петровог Села, Бечеја, Мола и Житишта. Проглашени су, по пети пут и најпримернији спортисти села, а центално место окупљања биле су просторије Дома занатлија и Дома културе.
Активне су биле и библиотекарке, јер је организовано више дечијих радионица, књижевних сусрета, а незаборавни сусрет са љубитељима добре књиге збио се приликом обележавања 170 година од нестанка или смрти чувеног песника Шандора Петефија. И најстарији су били вредни пошто су узели учешће у свим акцијама Месне заједнице, а успешно су органазовали и „Сунчану јесен живота“ кад се играло и плесало до касних вечерњих сати.
У овом кратком осврту на годину коју смо недавно испратили обухваћени су само најважнији догађаји који су обележили годину коју ћемо памитити по дугом, спарном лету и комарцима које смо узалуд запрашивали.

Јанош Жолнаи